Szélesíti fenntarthatósági programját a Közbeszerzési Hatóság
Szélesíti fenntarthatósági programját a Közbeszerzési Hatóság

Fenntarthatósági munkacsoportot hoz létre a Közbeszerzési Hatóság, melynek kiemelt célja a zöld, szociális és innovatív szempontok érvényesülésének elősegítése a közbeszerzésekben.

A szervezet már eddig is számos kezdeményezéssel támogatta a közbeszerzések zöldítését, melyeket újabb elemekkel bővít a jövőben. Ezek a hatóság Fenntartható Magyarországért Programja keretében valósulnak majd meg, melynek céljai közt szerepel többek közt a közbeszerzési piac szereplőinek szemléletformálása, a szakmai párbeszéd erősítése, illetve hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismertetése a fenntartható közbeszerzések terén.

Ez azért rendkívül fontos, mert jelenlegi adatok szerint az Európai Unióban a közszféra beszerzéseinek összértéke éves szinten eléri a közösség teljes GDP-jének 17%-át, mely számszerűsítve nagyjából 2 000 milliárd euró. Ekkora összeg mellet a fenntarthatósági szempontok érvényesítésének igen fontos szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a környezetvédelmi célok megvalósításában is.

A közbeszerzési piac szereplői jelentős hatást tudnak kifejteni annak érdekében, hogy Magyarország további fontos lépéseket tegyen a klímavédelem és a fenntarthatóság terén.

– mondta Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke

Ezek nyomán a Közbeszerzési Hatóság új elemként kezdeményezi a szervezet Fenntarthatósági munkacsoportjának megalapítását, valamint létrehozza a közbeszerzési Zöld Kódexet, melyhez bárki önként csatlakozhat, aki az abban foglalt elveket magára nézve elfogadja.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítóképünkön balról jobbra dr. Havas-Kovács Gabriella, a Közbeszerzési Hatóság főosztályvezetője, illetve  Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke láthatók a Fókuszban a fenntartható közbeszerzések című online szakmai konferencián.

search icon