Csúcsot döntött tavaly a zöldhitelek állománya
Csúcsot döntött tavaly a zöldhitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023 végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki.

Az MNB sajtóeseményén, Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője, Holczinger Norbert közölte, hogy a zöldhitel-állomány túlnyomó része, csaknem 673 milliárd forint vállalatokat finanszírozott, legnagyobb részben energiatermelést és elektromobilitást. A zöld vállalati hitelezés jelentőségét mutatja, hogy az összértékük az előző évhez képest 75 százalékkal gyarapodott, míg a teljes vállalati hitelezés 4 százalékkal. A zöldhitelek fennmaradó részéből a zöld lakáscélú hitelek 123 milliárd forinttal, a zöldkötvények 85 milliárd forinttal részesedtek 2023 végén.

Az MNB zöldjelentése szerint a hitelintézetek klímakockázatai jelentősen nőttek, főképp az agráriumot és az energiatermelést finanszírozóké. Összességében a vállalati hitelkitettségek 16,26 százaléka kockázatos zöldszempontból, ez az eddigi legmagasabb érték. Holczinger Norbert ugyanakkor kedvező folyamatként értékelte az ingatlanfinanszírozás fellendülését, ezen belül is a fenntartható kereskedelmi ingatlanok hitelezését. Az épületenergetikai korszerűsítés lakossági körben is egyre népszerűbb, ami azért is fontos, mert a belföldi ingatlanállomány kétharmada ilyen szempontból még mindig korszerűtlen.

Tavaly a zöldtőkepiac is erősödött, a zöldkötvények aránya a teljes állományon belül elérte a 24 százalékot. Összegük 539 milliárd forintról 860 milliárd forintra nőtt egy év alatt, a tavaly kibocsátott vállalati kötvényeken belül 86 százalék a zöldarány. A zöld befektetési alapok részaránya még alacsony, de a növekedési arányuk 2023-ban elérte a 80 százalékot.

Holczinger Norbert megjegyezte még, hogy a zöld jegybanki kedvezményprogramban érintett kölcsönök összege ma már a teljes hitelállományon belül sem elhanyagolható. A zöld pénzügyi termékek egyre népszerűbbek, így folytatódhat a térnyerésük, az új szabályozások a vállalatokat is a fenntarthatósági beruházások felé terelik.

A zöldhitelezés fellendülése azért is kedvező, mert mind a belföldi, mind a nemzetközi tapasztalatok azt igazolják, hogy a zöldhitelek kevésbé kockázatosak a többihez képest. A szakember egyúttal azt is közölte, hogy júniusban véget ér az OECD-vel és az Európai Bizottsággal közös, 2 éve tartó projekt, amely a biodiverzitás csökkenése miatt emelkedő pénzügyi kockázatokat vizsgálja. A kutatási eredmények közlése mérföldkő lehet a jegybank történetében, ez a terület ugyanis jórészt máig feltáratlan.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon