Az MFB zöld beruházások finanszírozásáról állapodott meg az Európai Beruházási Bankkal
Az MFB zöld beruházások finanszírozásáról állapodott meg az Európai Beruházási Bankkal

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások alkalmazását célzó, azaz a zöld átállást segítő projektek támogatásáról szóló finanszírozási megállapodást írt alá Luxemburgban.

Az EIB által biztosított 100 millió eurós keretösszeg lehetőséget ad az MFB számára, hogy széles körben nyújtson finanszírozást olyan beruházásokhoz, melyek hozzájárulnak az üvegházhatású kibocsátás, illetve az energiaköltség csökkentéséhez. Így a versenyképesség és a fenntarthatóság megerősítéséhez – tette közzé az MTI.

Az MFB úgy nyilatkozott, hogy az EIB a környezeti fenntarthatóságot és az éghajlati fellépést támogató jelentős lépésként tekint az MFB-vel aláírt megállapodásra, melynek célja, hogy segítse az energiahatékonysági és megújuló energiával kapcsolatos beruházások finanszírozását.

Az épületek energetikai korszerűsítése révén a projekt fontos szerepet játszik a szén-dioxid-kibocsátás és a légszennyezés csökkentésében, valamint enyhíti a végső kedvezményezettek energiaköltségeit.

Az együttműködést az Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) társfinanszírozza, a projekt várható összköltsége 150 millió euró. Az EIB-vel kötött megállapodás tehát nagy lépést jelent az MFB számára a zöld finanszírozási lehetőségek bővítése felé.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon