2033 után már csak elektromos autót gyárt majd az Audi
2033 után már csak elektromos autót gyárt majd az Audi

A német luxusmárka 2033-ig abbahagyja a dízel- és benzinüzemű autók gyártását és helyettük elektromos hajtásra váltanak, derült ki Markus Duesmann, a cég vezérigazgatójának tegnapi nyilatkozatából.

A gyártó tervei szerint 2026-tól kezdődően új modelljeit már csak teljesen elektromos változatban teszi elérhetővé, miközben 2033-ig fokozatosan megszünteti az belsőégésű motorok gyártását. A gyártó célja, hogy 2025-re már több mint 20 e-modell legyen a kínálatában.

Ahogy a cégvezető elmondta, ezzel párhuzamosan az utolsó pillanatig dolgoznak majd azon, hogy belsőégésű motorjaik minél hatékonyabbak és tisztábbak legyenek.

Az Audi utolsó belsőégésű motorja a legjobb lesz, amit valaha építettünk.

–mondta Markus Duesmann, az Audi vezérigazgatója

Az Audi bejelentése nem az egyetlen, sőt úttörőnek sem számít. A kínai állami BAIC és a brit Jaguar nemrég 2025-öt dátumot jelentett be a benzinüzemű autók kivezetésére, míg a Volvo 2030-tól nem értékesítene már belsőégésű motorral szerelt autót.

Az Audi tulajdonosa, a 12 autómárkát tulajdonló Volkswagen konszern az évtized végéig 6 új akkumulátorgyárat épít majd Európában, illetve 2040-re tervezi, hogy az egész cégcsoportban megszünteti a belsőégésű motorral szerelt járművek gyártását.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(France24)

search icon