30 évet nyerhetnénk a klímavédelmi intézkedésekre, ha holnaptól mindenki vegán lenne
30 évet nyerhetnénk a klímavédelmi intézkedésekre, ha holnaptól mindenki vegán lenne

Egy frissen megjelent tanulmány a mezőgazdaságból eredő kibocsátásokat modellezte a globális étrend függvényében. Az eredmények azt mutatták, hogy az állattenyésztés leállításával a következő 30 évben stabil maradhatna az üvegházhatású gázok szintje, a jelenlegi kibocsátáscsökkentési intézkedéseket is figyelembe véve.

Az állattenyésztés okozta szennyezés közismert tény, melyen elsősorban az étrendünk átalakításával és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának visszafogásával változtathatunk. A PLoS Climate folyóiratban megjelent tanulmány négy táplálkozási forgatókönyvet vizsgált meg.

Ezekben a marhahús növényi alapanyagokra való azonnali, illetve 15 év alatt végbemenő lecserélését vizsgálták, illetve ugyanezt a két opciót az összes állati eredetű termék figyelembevételével. A tanulmány társszerzője, Patrick Brown, a Stanford Egyetem biokémiai tanszékének professzor emeritusa szerint az állati termékek elhagyása elképesztően nagy és gyors változásokat hozhatnának.

Amennyiben az állattenyésztést a következő 15 évben fokozatosan megszüntetnék, és a másmilyen eredetű kibocsátások csökkentése is haladna tovább, akkor a következő 30 évben az üvegházhatású gázok nettó kibocsátása stagnálna, az ebből eredő felmelegedés pedig csaknem 70%-kal csökkenne az század végéig.

– mondta Brown

A tanulmány azzal nem kalkulált, hogy mennyiben lenne megvalósítható a váltás, a kutatók azonban úgy érzik, hogy az állattenyésztés visszaszorításának a lehetséges klímamegoldások listájának élmezőnyében kellene lennie. (iflscience.com)

search icon