Sarki fény Magyarország fölött
Sarki fény Magyarország fölött

Káprázatos sarki fényt lehetett látni a hétvégén Magyarországon.

Az Időkép prédikálószéki webkamerájának képén bukkant fel elsőként a Magyarország égboltján idén már kilencedik alkalommal látható sarki fény nevű természeti jelenség. A meteorológiai honlapra később Ceglédről, Nádudvarról és Hajdúszoboszlóról, illetve Szlovákiából származó képeket is feltöltöttek. Egy olvasó vasárnap Heves térségében pillantotta meg az égi jelenséget, amikor autójával a 31-es főúton Eger felé tartott.

Sarki fény Heves térségében, a 31-es főút fölött.
Forrás: Olvasói fotó / Telex

A fotók szerint ezúttal pirosas árnyalattal borította be az égbolt egy részét a jelenség. A sarki fény a Nap felől érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása során alakul ki. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ez okozza a fényhatást. Az északi féltekén Aurora Borealisnak is nevezett fényjelenségről készített rövid felvételt, a Dabason élő László. Ezen jól látható a fényfoltok hullámzásszerű mozgása, majd halványulása.

A sarki fény, mint természeti jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, jelen esetben Magyarországról is láthatóvá válik, írja a meteorológiai honlap.

(Telex)

search icon