A ToxFree Life for All az EU frissen indult tudatosságnövelő akciója. Célja, hogy a fogyasztók csökkentsék a vegyi anyagok egészségükre és a környezetre gyakorolt kockázatait. A figyelem középpontjában a hormonrendszerünkre kiemelten veszélyes biszfenolok állnak. A 2027-ig tartó EU-program magyarországi koordinátora a Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Az egyesület uniós szinten szeretné elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek az emberi szervezetre nézve bizonyítottan káros és mérgezőnek minősített anyagok. A COVID-járvány óta ugyanis az emberek több csomagolt és feldolgozott élelmiszert, több műanyagot és általánosságban is több terméket használnak, így a mérgező vegyi anyagoknak való kitettségünk, főleg az élelmiszerekkel érintkezőknek, továbbra is aggasztó.
Így kerülünk kapcsolatba a mérgező vegyi anyagokkal
Az emberi szervezettel érintkező mérgező vegyi anyagok közül a biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, évente hozzávetőlegesen több mint 3 millió tonnát állítanak elő belőle a világon. Polikarbonát műanyagok és epoxigyanták előállítására használják. Ezeket az élet számos területén alkalmazzák, a műszaki cikkektől a konyhai termékekig, autóalkatrészekig, de a textilipari festékekben is megtalálható a ruhákban és alsóneműkben. Nagy mennyiségben használja az élelmiszeripar is: étel- és italtárolók, üdítőitalos és ásványvizes palackok, ételhordók, műanyag edények és más élelmiszer-csomagolóanyagok vagy az epoxigyantában fém konzervdobozok bevonataként.
A biszfenolok azért kerültek a figyelem középpontjába, mert kioldódhatnak a csomagolásból a használat során, ráadásul a hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok még fokozhatják is a kioldódó mennyiséget. Az eredeti biszfenol-A (BPA) vegyület mellett új anyagok is megjelentek, amiket az ipar a törvényi tiltások miatt egyre növekvő mennyiségben helyettesítésre használ: ilyen többek között a biszfenol-S és a biszfenol-F. Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) besorolása szerint a BPA, a BPS és a BPF mind „különös aggodalomra okot adó anyag”.
Mit okoznak a szervezetünkben a biszfenolok?
A biszfenolok már egész alacsony dózisban is felboríthatják a hormonrendszer működését, károsíthatják mind a női, mind a férfi termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatják a testi folyamatokat: a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet és a reprodukciót. Továbbá olyan hormonális zavarokért felelősek, mint a korai serdülés, az elhízás, és a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelentenek. Mivel károsan befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat, felelőssé tehetők cukorbetegség, asztma, szívbetegségek kialakulásáért. Fontos tudni, hogy terhes nőknél a BPA behatol a placentába, ezáltal a magzat szervezetébe is.
Több információt!
A mérgező vegyi anyagokkal kapcsolatban egy szándék- és viselkedésbeli szakadék létezik az egyének szintjén: az emberek törődnek a problémával, de még nem képesek megváltoztatni viselkedésüket. Nem képesek elkerülni a kockázatokat, részben az információhiány miatt – mondja Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere. Ezért a fogyasztók tudatosságának növelése a legmérgezőbb vegyi anyagokkal kapcsolatban elengedhetetlen – teszi hozzá. A ToxFree Life for All projekt keretében az egyesület a biszfenolokról szeretne minél több információt megosztani a fogyasztókkal.
Eldobható csomagolás, egyszer használatos palack, fémdoboz vagy kávés pohár, ivókulacs, csemegekukorica, tonhal, sűrített paradicsom – a Tudatos Vásárlók Egyesülete weboldalán folyamatosan kommunikál arról, az egészségünkre milyen csomagolások vagy festékanyagok jelenthetnek kockázatot, és melyek biztonságosabbak, főleg a biszfenolok szempontjából. A rendszeres tájékoztató anyagok közzétételével folyamatosan informálnak majd például a műanyag élelmiszertárolókról vagy az egyre népszerűbb kókusztejes dobozokról. Az eddig megjelent ToxFree Life for All ismeretterjesztő anyagok ITT, ITT és ITT érhetőek el.
Uniós egyeztetés és betiltás
A hormonrendszert károsító biszfenolok számos egészségügyi problémát okozhatnak a velük való érintkezés után akár évekkel is. Az Európai Unió 2011-től tiltja a használatukat cumisüvegekben, 2018-tól más, gyerekeknek készült termékekben, 2020-tól pedig a pénztári nyugták nyomtatására használt szalagoknál vagy a parkolójegyekben. Az élelmiszer-csomagolóanyagokban csökkentették a kioldódási határértéket.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a ToxFree Life for All keretében javaslatot tett az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról szóló uniós rendelet felülvizsgálatára és a biszfenolok átfogó betiltására. Az egyesület a biszfenolok kapcsán a lehető legszigorúbb szabályozást támogatja, ahol a biszfenol-A-t hasonlóan káros hatású vegyületekkel nem helyettesíthetik a gyártók (BPS, BPF). Támogatja a nyomon követési és jelentési kötelezettségek bevezetését is az újrahasznosított anyagokból készült élelmiszer-csomagolásokban, hogy a biszfenolok véletlenszerű jelenléte kiszűrhető legyen. A javasolt tilalom elsősorban az élelmiszer- és italdobozokra vonatkozna, de természetesen magába foglalná az élelmiszergyártásban használt konyhai eszközöket, étkészleteket, valamint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyéb eszközöket is.
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete
Kiemelt kép: Canva