Ritka, mint a fehér fecske
Ritka, mint a fehér fecske

Különleges madarat talált nemrég Bátky Kolos, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület gyűrűzője. A hálóba ugyanis egy szinte teljesen hófehér füsti fecske akadt, melynek csupán 1-2 szárnytollán látszott sötétebb szín.

A rendhagyó világos szín egy genetikai furcsaság, amivel a madár a születése óta rendelkezik. Ez az úgynevezett leucizmus, amely megakadályozza, hogy a pigment – különösen a melanin – a madár tollán egyenletes eloszlásban helyezkedjen el.

Ez a rendellenesség gyakran fehér foltokat, halvány színeket eredményez. Emiatt ezen madaraknak nincsenek normál, klasszikus, a terepi útmutatókban bemutatott tollazatszínei.

A normálistól eltérő, szintén világos, krémszínű tollazatot vagy szőrzetet okoz a flavinizmus is, márciusban például mi is beszámoltunk egy ilyen ritka kinézetű őzről, de a természetben időről időre felbukkanak ilyen különleges színű vadállatok.

Fontos dolog, hogy ezek nem összekeverendők az albinizmussal, ami teljesen fehér külsőt és piros szemeket eredményez!

Korábban a Budakeszi Vadasparkban is élt egy albínó dámszarvas, Szőke. A különleges állat sajnálatos módon egy muflonnal való összetűzés során néhány éve életét vesztette.

A természetben azonban a normálistól eltérő fehér színezet hátrányt jelent. Egyrészt fényérzékenységet okoz, másrészt – a természetes védőszín hiányában – az állat nem tud elrejtőzni, így nagyobb eséllyel lesz ragadozók zsákmánya. 

A különleges vendéget az egyesület tagjai egy rövid fotózás után útjára is engedték, remélhetőleg sikeresen eljut majd Afrikába!

(forrás: Száz Völgy Természetvédelmi Egyedület Facebook oldala, turistamagazin.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon