Még javában szedhető és ehető a friss cukkini: sokan mégis elkövetik ezt a hibát feldolgozáskor.
Számos előnnyel jár az, ha a cukkinit beiktatjuk az étrendünkbe. Nem mindegy azonban, hogyan dolgozzuk fel és fogyasztjuk, hiszen ez is azon zöldségek közé tartozik, amelyeket nem szabad meghámozni.
Sokoldalú zöldség
Bár nyáron van a szezonja, egész évben kapható a sokféleképpen feldolgozható, bármilyen ételbe passzoló finomság, amelyből leves, főétel, de még desszert is készülhet. A cukkini alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a víz- és a rosttartalma, amely elősegíti a bélmozgást, minimalizálja a puffadást, remek hatással van az emésztésre. Aki tehát fogyni szeretne, érdemes rendszeresen fogyasztania.
Mivel bővelkedik rostokban, így az emésztése sokáig tart, hosszabb ideig érezhetjük magunkat teltebbnek. Az antioxidánsokban gazdag zöldség megóvhatja a szervezetet a sejtkárosodástól, támogatja a szívet, a szemeket, és a bőrt. A benne fellelhető karotinoidok fontos szerepet játszanak látás megőrzésében, illetve az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában. Potenciális rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal fontos lenne rendszeresen fogyasztani.
Miért nem szabad meghámozni?
A cukkinit sokféle módon fel tudjuk használni, nyersen és főzve egyaránt. A fogyasztási módok tápértéke szinte megegyezik, bár főzve a szervezetünk könnyebben megbirkózik az emésztésével, ezáltal több tápanyagot tud belőle hasznosítani – írta meg a divany.hu.
Kevesen tudják, de a főtt verziónak magasabb az A-vitamin-tartalma, de ekkor csökkenhet a benne lévő C-vitamin mennyisége. A nyers változata enyhén keserű, ami a magas cucurbitacin nevű természetes vegyülete miatt van így. Nagyobb mennyiségben tehát gyomorpanaszokat okozhat. A nyers cukkini puffadást okozhat, hiszen a rostja nehezebben bomlik le ebben az állapotban.
Mivel a héja tartalmazza a legtöbb tápanyagot, így tilos hámozni, ezzel ugyanis megfosztjuk magunkat a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól. A napi étrendbe történő beiktatása azonban nemcsak a zöldségbevitelt növeli, hanem egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak is lehetünk. Nem beszélve arról, hogy gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezhető, rendszeres fogyasztásával mérsékelhető a krónikus betegségek kialakulásának kockázata.
Kiemelt kép: canva