Egyre többször hallani, hogy veszélyben a kakaó vagy épp a kávé, mert egyre kisebb termőterületekre szorulnak vissza a klímaváltozás vagy épp az annak nyomán megjelenő kártevők miatt. De mi a helyzet itthon? Hazánkban is léteznek olyan ikonikus gyümölcsök és persze zöldségek, melyektől fájó lenne a búcsú. Vajon vannak-e olyan fajok, melyekkel korábban itthon nem találkozhattunk, de a jövőben helyük lehet a mezőgazdaságban vagy épp a kiskertekben? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorával.
Az adásból kiderül, hogy
- milyen hatással van a klímaváltozás a hazai mezőgazdaságra,
- milyen viszonyokkal kell szembenézniük a hazai gazdáknak, és ezekre hogyan tudnak felkészülni,
- miért fontos, hogy tanulmányozzuk olyan régiók mezőgazdaságát, mint például Észak-Afrika,
- mely termények tűnhetnek el, és melyek jelenhetnek meg hamarosan a hazai termelőknél,
- van-e realitása a magyar banánnak vagy épp a mangónak,
- hol kell a leggyorsabban változásokat végrehajtani, hogy a magyar mezőgazdaság átvészelje a rá váró kihívásokat,
- miért fontos a nemesítés, és hogy legalább részben hazai kézben maradjon az ágazat,
- melyek azok a tényezők, melyek reménykedésre adhatnak okot.
Kiemelt kép: Canva