A 10 legjobb praktika megfázás ellen

A 10 legjobb praktika megfázás ellen
A 10 legjobb praktika megfázás ellen

A megfázást, más néven náthát senkinek sem kell bemutatni. Nincs olyan erős immunrendszer, amelyet legalább egyszer ne tett volna próbára egy megfázásos betegség. De mi történik akkor, ha valaki nem tud vagy nem szeretne gyógyszert szedni? Az alábbiakban összeszedjük, mit tehetsz ilyen esetben.

Megfázás, meghűlés, nátha, influenza: gyakran támad zavar a kifejezések helyes alkalmazásában. Nehéz ugyanis behatárolni, pontosan mivel is van dolgunk. A megfázás a felső légutak vírusos megbetegedése, amikor az orr és a torok nyálkahártyája szenvedi el leginkább a vírusos fertőzést. A meghűlés elnevezés valószínűleg onnan ered, hogy ezek a vírusok télen sokkal aktívabbak, így gyakoribb a szezonális megbetegedés.

Kétszáznál is több vírus okozhat megfázást, de nem szabad egy lapon említeni őket az influenzavírussal (amelynek szintén több variánsa van), ugyanis utóbbi esetében más betegségről van szó.

Sokszor fogjuk az időjárásra a betegség megjelenését. Annyi biztos, hogy az alacsony páratartalom kedvez a vírusoknak, messzebbre jutnak, és a nyálkahártyát is gyengítik. Így fűtési szezonban, illetve azért, mert kevesebb időt töltünk a szabadban, jobban terjedhetnek a vírusok.

A nátha vírusaira tehát rásüthetjük a szezonális jelleget, ám mindenképp meg kell említenünk a Covid-19-et is, ugyanis nagy százalékban lehet koronavírus a tünetek okozója. Az őszi–téli hónapokban tehát fokozottan oda kell figyelni arra, hogy gátat szabjunk a vírusok terjedésének, hiszen fogékonyabbak vagyunk rájuk.

A legyengült immunrendszerű emberek, a csecsemők, az idősek, a közösségbe járó gyerekek vannak leginkább kitéve a vírusoknak, így rájuk különösen oda kell figyelnünk.

A hideg valóban növelheti a megbetegedések számát.
Kép: canva

A megfázás tünetei és lefolyása

Azt tudjuk, hogy a megfázást okozó vírusok emberről emberre terjednek a levegőben vagy cseppfertőzéses érintkezés során. A vírus a szervezetbe kerül a szemünkön, a szánkon vagy az orrunkon keresztül (ezért sem szabad például a beteggel azonos pohárból inni), majd a légúti váladékkal érintkezik, és létrejön a megbetegedés. Habár a vírusok nem hosszú életűek, a zárt terek, a gyakori érintkezés (például egy zsúfolt tömegközlekedési eszközön), a kézmosás hiánya remek táptalajt nyújtanak a vírusok szaporodásához.

A megfázás tüneteit jól ismerjük, hiszen tényleg mindenki átverekedte már magát legalább egyszer egy meghűlésen. A tünetek szép fokozatosan kúsznak be az életünkben, általában ez a sorrend:

  1. gyakori tüsszögés;
  2. torokfájás;
  3. eldugult orr vagy orrfolyás;
  4. köhögés;
  5. nyomás a fülben és az arcban;
  6. időnként az ízlelés és szaglás elvesztése (más mértékben, mint a koronavírus esetében);
  7. láz, izomfájdalom és fejfájás is kialakulhat, de ritkábban fordulnak elő, ezek inkább az influenzára jellemző tünetek.
A megfázás tüneteit mindenki tapasztalatból ismeri.
Kép: canva

A fentebb felsorolt tünetek adott esetben súlyosabbak is lehetnek, például dohányzó emberek esetében. A lappangási idő rövid, a fertőzés után 2–4 nappal már jelentkeznek a tünetek, amelyek akár 10 napig is eltarthatnak. Ráadásul a köhögés akár 2–3 hétig is elhúzódhat.

A betegség a gyerekeket többször leteríti: míg a felnőttek átlagosan 2–4-szer fertőződnek meg évente, a gyerekek esetében ez a szám 6–10 is lehet. A megfázás lefolyása és időtartama változó lehet, ez függ a szervezet ellenálló képességétől is.

Mikor fordulj mindenképp orvoshoz?

Az általános tünetek nem minden esetben igényelnek orvosi beavatkozást, azonban van néhány tünet, amellyel már érdemes orvoshoz fordulni:

  • légszomj vagy gyors légzés;
  • kiszáradás;
  • 4 napnál tovább tartó láz;
  • a tünetek több mint 10 napig tartanak javulás nélkül;
  • a tünetek javulnak, de később visszatérnek vagy rosszabbodnak;
  • a krónikus betegségek súlyosbodnak.

Gyerekek esetében (főleg, ha kicsikről van szó) érdemes minden esetben felkeresni a gyerekorvost.

A szövődményekkel is érdemes számolni (ezért is fontos az alapos kezelés), melyek az alábbiak lehetnek:

  • akut fülfertőzés (középfülgyulladás);
  • asztmaroham;
  • az orrmelléküregek és az orrjáratok fertőzése;
  • torokgyulladás;
  • hörghurut;
  • tüdőgyulladás;
  • hörgőgyulladás;
  • krupp.

Habár a nátha nem súlyos betegség, minden esetben figyelemmel kell követni a gyógyulását, és amint szokatlan tüneteket észlelsz magadon, keresd fel a kezelőorvosodat!

Megfázás ellen felnőtteknek

Korábbi cikkemben alaposan kiveséztem a természetes gyógymódokat, hiszen megfázás esetén nincs tudományosan elismert gyógymód, maximum a tüneteket tudjuk enyhíteni. Erre van bőven természetes megoldás, így nem kell azonnal a gyógyszerek felé fordulni. Egy egyszerű kis náthát a természet patikájával is ki tudunk kúrálni. Nézzük, mik a legjobb tünetenyhítő eszközök és módszerek!

A gyógyteák meghozhatják a feloldozást.
Kép: canva

Tea minden mennyiségben

Ha észleled az első tüneteket, tárazz be gyógyteákból! Rengeteg szuper tea segítheti a gyógyulásod. A folyadékbevitel nagyon fontos, hogy elkerüld a kiszáradást, és a távozó nyák sem segíti a helyzetet. Rengeteg folyadékbevitel ajánlott ilyenkor, és értelemszerűen a gyógyteákkal segítesz a legtöbbet (sok citrommal és mézzel).

Fokhagyma, gyömbér, méz

A természet megadta nekünk ezt a három csodát, hát használjuk őket! A fokhagyma brutális vírusölő, megelőzéshez is szuper. Nyersen, ahogy a Jóisten teremtette, rágcsálj el mindennap néhány gerezdet! Ez persze csak az elvetemültebbeknek megy ilyen könnyen, de a szervezet hálás lesz érte. Ugyanez igaz a mézzel és a propolisszal is: a kettő bátran szedhető együtt is, a hársméz ilyenkor a legjobb.

Természetesen a gyömbér sem hagyható ki a sorból, baktériumölő, lázcsillapító, és még a gyomrod is hálás lesz érte. Az előbbiekkel keverve biztos a siker: reszelt gyömbér, citrom, méz és fokhagyma keverékével a megelőzés is teljes.

Mindent vess be!
Kép: canva

Inhalálás

Felnőttek és gyerekek esetében is szuper megoldás: ha van inhalátorod, már egy sima sós vízzel is sokat segíthetsz az orrduguláson. A gyógynövényes inhalálás is adu ász, ugyanis a forró gőz és a gyógynövény kombinációja sokat segít a tünetek enyhítésében. Erre például remek megoldás a kakukkfüves inhalálás.

Vitaminbevitel

A vitamin lehet természetes vagy tablettás forma is, a lényeg, hogy érdemes kicsit megemelni a C-vitamin dózisát (és akár a D-vitaminét is). Ha a természetesség híve vagy, a csipkebogyó, a homoktövis, a fekete berkenye szuper választás, mind gazdag C-vitaminban.

Orvosi ziliz

Sokféle természetes italpor tartalmazza már, de szirupokban is találkozhatsz vele. Köhögéscsillapító, illetve a száj és a garat megbetegedései ellen is bevethető.

Izlandi zuzmó

A közkedvelt természetes megoldás a gombák és az algák szimbiózisából jött létre. Antibakteriális hatású, így a légúti problémák, a kaparós torok vagy a nátha ellen is bevethető.

A gyógynövények minden konyhába kellenek.
Kép: canva

Gyógynövények

A csipkebogyótea például első osztályú rengeteg C-vitaminnal, a bodzavirág teája izzasztó hatású (csak úgy menekülnek majd a vírusok), a kakukkfű köptető és gyulladáscsökkentő, a mályva szintén, ráadásul a köhögés csillapításában is segít.

A lándzsás útifű köhögéscsillapító, a kamilla pedig a légúti hurut ellenszere.

Orrspray

Egy „kellemesen” bedugult orron nem csak a piócás ember segíthet: a sós vizes orrspray-k mindenki számára segítséget jelenthetnek. Ha azonban a gyógyszeres verziót választod, csak óvatosan, ugyanis ezek a spray-k függőséget is eredményezhetnek.

Levesek

Megfázás esetén nem feltétlenül kívánja az ember a tömény, fűszeres ételeket. Ellenben egy jó zöldséges krémleves, húsleves vagy zöldségleves sokat dobhat a hangulaton. Ráadásul a levesbe sok minden belefőzhető, de érdemes figyelni arra, hogy ne főzd túl ezeket a leveseket, mert akkor a hatóanyagok odaveszhetnek. Egy gazdag őszi leves a beteg test legjobb barátja.

Megelőzés!

Unásig ismételhetném: kézmosás, zsebkendőbe tüsszentés, fertőtlenítés, vitaminok és jó minőségű, friss alapanyagok a konyhában. Ezek mind kellenek ahhoz, hogy minél kevesebbet legyél beteg. Vásárlás, közösségi események után érdemes kezet mosni (gyereknek duplán!), fertőtleníteni és megtenni mindent, hogy az immunrendszer állja a sarat.

A szentháromság: méz, gyömbér, fokhagyma!
Kép: canva

Megfázás ellen gyerekeknek

A közösségbe járás, az intézmények bizony nagy mumusok a szülők szemében, ha a hideg hónapok betegségeiről van szó. Egy hét otthon, egy hét intézményben: sok a köhögős, taknyos gyerek, csak úgy átrohan rajtuk a betegség. A gyerekek sokkal kitettebbek, ezért esetükben duplán érvényes az immunerősítés és a higiénia fontossága.

Ráadásul esetükben sokkal több a nehezen eldönthető kérdés, mint a felnőtteknél. Mivel sok időbe telik, mire megtanulnak alaposan orrot fújni, nem mindig könnyű látni, mennyire komoly a probléma, majd eldönteni, milyen gyógyszert is kapjanak. Gyakran az is dilemma, hogy mikor vihetők vissza a közösségbe.

Mikor kell csillapítani a köhögést?

Fontos, hogy a köhögés általában tünet, ezért a kiváltó okot kell megszüntetni. Viszont rendkívül kellemetlen lehet az állandó köhögés a gyerekeknél, főleg éjszaka. Az orrjáratok tisztán tartása, a folyamatos orrszívás nagyon fontos a köhögés szempontjából is.

Érdemes a természetes megoldások felé fordulni, és akkor csillapítani a köhögést, amikor már nagyon szükséges. Ezek általában az alvás előtti időszakok (ha van délutáni alvás is, akkor az ez előtti is), illetve az este. A köhögéscsillapítókról, a köptetőkről ki kell kérni az orvos véleményét, és nem szabad egyszerre használni a kettőt.

Ha azonban nagyon elhúzódik a köhögés (10 napnál tovább), fordulj gyerekorvoshoz!

Jobb, ha kipihenik otthon.
Kép: canva

Mire kell különösen odafigyelni a kisgyerekeknél, akik még nem tudják kellő hatékonysággal (vagy egyáltalán nem) kifújni az orrukat?

Az alapos orrfújás nagyon fontos, hiszen ki kell ürülnie a nyáknak. Könnyen kialakulhat arcüreggyulladás vagy más kellemetlen szövődmény is, ha nem tisztítjuk ki elégszer az orrjáratokat.
A (gyerekek által kevésbé) közkedvelt orrszívó berendezések nagy hatásfokkal dolgoznak, de a sós vizes kimosás is nagyon eredményes. Ezen a ponton az inhalálást ki kell emelnem, ugyanis általa rengeteg váladék felszabadul, és kitisztulnak az orrjáratok.

Miért ne vigyük vissza a nem teljesen meggyógyult gyereket?

Az általános kedélyállapotot és egészségügyi állapotot kell szem előtt tartani: amennyiben a tünetek enyhék, nem szükséges orvoshoz fordulni, a gyerek pár napon belül kiheverheti a betegséget. Akkor kell mindenképpen orvos, ha a tünetek elhúzódnak, és a kedélyállapot is rossz.

A fertőzésveszély azonban fennáll, ezért, ha tapasztaljuk az első tüneteket, jobb otthon maradni és kúrálni a gyermeket mindaddig, míg már nem folyik az orra. Ha a betegség lázzal is járt, legalább 24 óra láztalanság után vihető a gyermek újra közösségbe.

Megoszlanak a vélemények a köhögés és az orrfolyás kapcsán, és nem is tisztem most igazságot tenni. Míg a gyermek otthon van, a szülő nem tud dolgozni, és ez nemritkán gondot okozhat a munkáltató számára (például a sok táppénz miatt stb.). A beteg gyerek az intézményben szintén problémás, hiszen fertőzi a többieket. Igazságot tenni senki sem tud, éppen ezért nagyon fontos az erős immunrendszer, hiszen így a betegség lefolyása is gyorsabb.

Általánosságban ez a legjobb védekezés: természetes vitaminokat tartalmazó ételek, rengeteg nyers zöldség és gyümölcs, sok friss levegő, mozgás és a megfelelő higiénia fenntartása.

Kiemelt kép: canva

search icon