



Magyarországon jellemzően kiváló minőségű a csapvíz, ahogy a szakemberek mondják, ez a legszigorúbban és legtöbbször ellenőrzött élelmiszerünk. Ezzel együtt kerülhetnek olyan összetevők is a vízbe, melyeket jobb lenne nem elfogyasztani. De vajon ki van veszélyben, és mit tehetünk, hogy garantáltan egészséges ivóvízhez jussunk?
@greendex.hu Te mit gondolsz? #víz #egészség #otthon #jövő #greendex ♬ eredeti hang – Greendex – Greendex
A feltett kérdésekre már több ízben kerestük a választ a Greendexen. Vendégünk volt például Azari Katalin, a Vízkutató Vízkémia Laboratórium főmunkatársa. Az egyik legjelentősebb kockázat az ólomszennyezés, amely független attól, hogy egyébként milyen minőségű csapvíz kerül a rendszerbe. Elsősorban a régebbi, zömmel az 1970-es évek előtt épült házak lakói lehetnek kitéve a veszélynek. Ennek az az oka, hogy ezekben az épületekben még ólomból készült csővezetékeket használtak. Ha szeretnénk hozzávetőleges képet kapni arról, hogy otthonunkban mennyire kockázatos a csapvíz fogyasztása, érdemes ellátogatni a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapjára.
Az itt található „Csapvíz-ólomtartalom kockázati térképe” segítségével hozzávetőleges képet kaphatunk a kockázatokról. A térképen narancssárga és vörös színnel jelölt zónákban van esélye annak, hogy a csapvíz ólommal szennyezett; ami persze korántsem biztos.
Borítókép: canva.com