Tévhitek az egerekkel kapcsolatban
Tévhitek az egerekkel kapcsolatban

Évezredek óta rosszul tudhatunk bizonyos dolgokat a kis rágcsálókról.

A rajzfilmek gyakran ábrázolnak sajtot élvezettel majszoló egereket, pedig ez a tejtermék aligha nevezhető a szóban forgó rágcsálók – vagy bármilyen másik állat – természetes táplálékának. Ez persze önmagában még nem zárja ki, hogy vonzódjanak hozzá, de vajon tényleg így is van? A National Geographic magazin publikációjából kiderül az igazság.

Először is fontos leszögezni, hogy egérnek nem csupán egyetlen állatot nevezünk, ugyanis az egerek alcsaládjába (Murinae) mintegy 160 ismert nem és 640 faj tartozik. A legismertebb ezek közül a házi egér (Mus musculus). Évezredek óta az ember környezetében él, és szinte az egész világon elterjedt.

Az, hogy a legkülönfélébb éghajlatokon is képes megélni, részben annak köszönhető, hogy élelem terén egyáltalán nem válogatós. Megan Phifer-Rixey evolúcióbiológus a Live Science-nek nyilatkozva elmondta: ezek az állatok szinte bármilyen táplálékot elfogyasztanak, ami az útjukba kerül. Megeszik a gabonaféléket, a rovarokat, a szemétbe dobott maradékot, valamint sok más élelmiszer mellett akár a sajtot is, ám utóbbi korántsem tekinthető a kedvenc ételüknek.

A szakértő szerint az egerek valójában leginkább a mogyoróvajhoz vonzódnak, annak ugyanis erős és intenzív illata van, ráadásul rengeteg benne a fehérje és a zsír is, ami igazán értékes táplálék a számukra.

A sajttal kapcsolatos tévhit forrása tehát továbbra is rejtély, de minden bizonnyal több száz vagy ezer évre nyúlnak vissza a gyökerei.

(National Geographic)

Fotó: Canva

search icon