



Legalábbis erről számolt be három tanulmány, amelyek a Lancet egészségügyi témákkal foglalkozó tudományos folyóiratban jelentek meg. A kutatók korábban készített vizsgálatok eredményeit összesítették, az eredményekből pedig az olvasható ki, hogy erős kapcsolat lehet az ultrafeldolgozott élelmiszerek és egy vagy több krónikus betegség, illetve a korai halálozás fokozott kockázata között.
A bizonyítékok határozottan azt mutatják, hogy az emberek biológiailag nem alkalmazkodtak ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztásához – mondta Carlos Monteiro, a São Pauló-i Egyetem kutatója, a tanulmányok egyik szerzője.
De hogy mit is értünk ultrafeldolgozott élelmiszereken? Ilyenek például a szénsavas üdítők, a csomagolt nassolnivalók és általában minden olyan „élelmiszer”, amelyet ipari körülmények között állítanak elő, jellemzően mesterséges ízesítők, emulgeálószerek és színezékek használatával. Közös jellemzőjük, hogy tápanyagban és rostokban szegények, de magas a kalóriatartalmuk.
Monteiro szerint az erős marketing hozzásegíti a gyártókat ahhoz, hogy a fogyasztók inkább ezeket a finom, de egészségtelen termékeket válasszák a feldolgozatlan élelmiszerek helyett, a cégek így maximalizálják profitjukat.
A következtetéseket mindenki levonhatja magának. A Greendexen számos olyan feldolgozatlan élelmiszert, bolygóbarát és egészséges ételt ajánlunk, melyek fogyasztásával magunknak és a fenntarthatóságnak is jót tehetünk.
Borítókép: canva.com