A héten Glasgowban megrendezésre kerülő Cop26 klímakonferencián feltálalt alacsony szén-dioxid-kibocsátású menü 95%-ban brit ételeket tartalmaz, leginkább helyben beszerzett skót termékekből, és minden egyes menüponthoz tartozik egy becsült szén-dioxid-kibocsátás, ami segít a résztvevőknek klímabarát döntéseket hozni.
A küldöttek olyan ételeket kóstolhatnak meg, mint a rozmaringos burgonyaleves vagy a fűszeres gombás-hagymás vegán burger, paradicsomos majonézzel és káposztasalátával.
Az alapanyagok fenntartható beszállítóktól érkeznek, mint például a Mara tengeri moszat, amely nem igényel műtrágyát, friss vizet vagy talajt a termesztéséhez. Valamint a sárgarépa és a burgonya, amit felhasználnak az ételek elkészítéséhez, olyan termelőtől származik, aki szélturbinákat használ a hűtőtárolók működtetéséhez, biomasszát a fűtéshez, és újrahasznosítja a felhasznált vizet. Az italokat mosható, újrafelhasználható poharakból szolgálják fel, amivel a szervezők szerint 250 000 egyszer használatos poharat lehet megspórolni.
A Cop26 elnökjelöltje, Alok Sharma szerint nagyon fontos, hogy milyen ételeket szolgálnak fel. „Izgalmas látni az innovációt a felkínált menüben, és megérteni, hogy milyen erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az ételek egészségesek, fenntarthatóak és a különböző étrendeknek és igényeknek is megfelelőek legyenek”.
A Cop26 klímakonferenciáról ebben és ebben a cikkben olvashatsz még érdekességeket
Forrás (theguardian)