Mit tegyek, ha vadat talĂĄlok a kertben?
Mit tegyek, ha vadat talĂĄlok a kertben?

Sajnos egyre többször fordul elƑ, hogy a kertbe lĂ©pve nem vĂĄrt lakĂłtĂĄrsakba botlunk, Ă©s ehhez mĂĄr nem is kell, hogy az erdƑ közepĂ©n Ă©ljĂŒnk. Az elmĂșlt Ă©vek sorĂĄn mĂ©g Budapest belvĂĄrosĂĄban sem volt ritka az, hogy vaddisznĂłval, netĂĄn szarvassal talĂĄlkozzunk. EmlĂ©kezzĂŒnk, nem is olyan rĂ©g egy fiatal szarvasbika Ășszott egĂ©szen a Szent GellĂ©rt tĂ©rig, majd sokĂĄig azt rebesgettĂ©k, hogy a GellĂ©rt-hegyen Ă©ldegĂ©l.

Alig pĂĄr hĂłnapja pedig a JĂĄnos kĂłrhĂĄz terĂŒletĂ©n vĂ­gan Ă©lƑ, onnan a vĂĄrosba merĂ©szkedƑ kondĂĄt kellett terĂ­tĂ©kre hozni. A fenntarthatĂł egyĂŒttĂ©lĂ©s nĂ©ha bizony szĂ©lsƑsĂ©ges eseteket kĂ­vĂĄn, hiszen nyilvĂĄn nem irthatjuk ki a Budapest környĂ©ki erdƑkbƑl a vadat, de azt sem engedhetjĂŒk meg, hogy korlĂĄtok nĂ©lkĂŒl velĂŒnk egyĂŒtt „élvezzĂ©k” az urbanizĂĄciĂł minden elƑnyĂ©t. Gondoljunk csak bele, ha egy konda beszabadul egy vĂĄros szĂ©li Ăłvoda kertjĂ©be, Ă©s „ajĂĄndĂ©kokat” hagy a homokozĂłban, ami utĂĄn a gyerekeket nem gyƑzzĂŒk orvoshoz hordani!

Ha viszont mĂĄr megtörtĂ©nt a nem vĂĄrt szomszĂ©dsĂĄg, semmikĂ©pp se etessĂŒk vagy itassuk a vadat!

Ezzel ugyanis egyre többet fogunk odavonzani. Ne feledjĂŒk, akĂĄrmilyen kedvesnek Ă©s aranyosnak tƱnik is a sĂŒldƑ, olyan ĂĄllatrĂłl van szĂł, amely a szĂł legszorosabb Ă©rtelmĂ©ben vad Ă©s kiszĂĄmĂ­thatatlan. A mĂĄsik ok, amiĂ©rt ne Ă©desgessĂŒk magunkhoz Ƒket, a kĂŒlönfĂ©le, ĂĄllatrĂłl emberre terjedƑ betegsĂ©gek, ezekbƑl ugyanis bizony van pĂĄr! De ha valaki szeretne galandfĂ©rgekkel egyĂŒtt kelni-fekĂŒdni, szoktassa a közelĂ©be Ƒket nyugodtan!

Ha a közbiztonsĂĄg, illetve a sajĂĄt biztonsĂĄgunk nincs közvetlenĂŒl fenyegetve, akkor a hatĂłsĂĄgi ĂĄllatorvost hĂ­vjuk! Ha viszont igen, akkor a szokĂĄsos 112-t! ElƑbbi ki fog jönni a helyszĂ­nre, megnĂ©zi, hogy egĂ©szsĂ©ges-e az ĂĄllat, Ă©s dönt arrĂłl, hogy mi a legjobb megoldĂĄs. ÁltalĂĄban sajnos az, hogy az ĂĄllat Ă©letĂ©t kioltjĂĄk, mert sajnos az altatĂĄs nem megoldhatĂł. Ahhoz, hogy a vad az altatĂłszert jĂł dĂłzisban kapja, ismernĂŒnk kĂ©ne minden egĂ©szsĂ©gĂŒgyi paramĂ©terĂ©t, ami abban az esetben, ha nincs TAJ-kĂĄrtyĂĄja, igen nehĂ©z. Ha a szert tĂșladagoljĂĄk, ebbe mindenkĂ©pp belepusztul, de ha csak egy kicsit is kevesebbet kap a szĂŒksĂ©gesnĂ©l, akkor kapunk egy fĂ©kezhetetlen, „bedrogozott”, kĂĄba disznĂłt. Ugye mindenki el tudja kĂ©pzelni, mekkorĂĄt „bulizhat” egy Ă©lete tripjĂ©n lĂ©vƑ 150 kilĂłs megtermett kan a reggeli csĂșcsforgalomban?

Ezért a megoldås legtöbbször az, hogy kíméletesen és gyorsan lelövik, ami még mindig jobb, mintha akår egy emberben is kårt tenne.

search icon