Sokan nem merik szedni, mert félnek, hogy az igen mérgező gyöngyvirágot vinnék haza. Persze megvan ennek a veszélye, de csak akkor, ha nem tudjuk ezt a pár alapvető különbséget!
Aki nyitott szemmel járja az erdőt, sosem tér haza üres kézzel. Az év minden időszakában találhatunk valami finomat vagy hasznosat odakinn, ehhez csak ismerni kell a környezetünket; és persze a jogszabályt, hogy miből mennyit gyűjthetünk. A medvehagyma esetében ez 2 kilogramm, de csak saját felhasználásra, azaz nem állhatunk ki a piac mellé „pult alól” árulni a leveleket.
Persze ki az, aki megbízhatatlan forrásból vásárolna medvehagymát, még akár a piacon is, amikor nagyritkán, de mégis felröppen a gyöngyvirágmérgezés híre? Convallatoxinjai és szaponinjai miatt utóbbiból nem is kell sokat fogyasztani ahhoz, hogy akár halállal végződjön a malőr. Az említett toxinok a szívműködés felborulásához, komoly hasi fájdalomhoz és hasmenéshez vezetnek. A medvehagyma ezzel szemben csak kellemes ízt ad például a pogácsának.
Hogyan különböztessük meg a két növényt? Először is, ha áprilisban látjuk virágozni, akkor az kisebb valószínűséggel gyöngyvirág, ugyanis ez nyár elején kezdi harang alakú és édes illatú virágait hozni, míg a medvehagyma áprilisban és május első felében növeszti csillag alakú és nem fürtben növő, de színben hasonlóan fehér virágát. A másik árulkodó eltérés a gyökérzet: a hagymáé – értelemszerűen – egy hagyma, a gyöngyvirágé pedig tarack. Levelük alapján is meg lehet különböztetni őket, ugyanis a medvehagymáé fokhagymás illatú és hosszúkás, míg a gyöngyvirágé szagtalan, jó széles és fényes felületű.
Mindig legyünk körültekintőek, és csak akkor szedjük le a növényt, ha biztosak vagyunk benne, hogy ehető növényt találtunk!
A természet adta növényi alapú élelmiszereket a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatták, számos alternatívát kínálva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.
Fotó: Greendex