A 3D-nyomtatott ételeké a jövő?

A 3D-nyomtatott ételeké a jövő?
A 3D-nyomtatott ételeké a jövő?

A tengereken zajló túlhalászás nem új keletű probléma. Ez a jelenség nagy mértékben hozzájárul a Föld környezeti válságához és ökológiai pusztulásához. Valószínűleg nem sok fenntartható vagy vegán tengeri ételt találhatunk az étlapokon. Azonban ez hamarosan megváltozhat, köszönhetően a 3D-nyomtatóknak, a mungababnak és a mikroalgának.

A kutatók ígéretes alternatívát dolgoztak ki a két összetevőből. Nem ez az első alkalom, hogy az algát a fehérje alternatívaként használják, egy korábbi cikkünkben írtunk az algák széles körű felhasználhatóságáról.

A nyomtatott tengeri herkentyű

Az Amerikai Kémiai Társaság őszi találkozóján egy csapat a Szingapúri Nemzeti Egyetemről bemutatott egy újonnan szintetizált tengeri ételt, amely egy napon akár az éttermekbe is eljuthat. A kutatók először kifejlesztettek egy tintát, amely hüvelyes- és mikroalga-fehérjéket tartalmaz, valamint növényi alapú olajokat, amelyek gazdagok Omega-3-zsírsavakban. Aztán betöltötték az alapanyagokat egy élelmiszerek nyomtatására alkalmas 3D-nyomtatóba, amely kicsiny tintahalkarikákat készített. A csapat ezután a nyomtatott finomságot air fryerbe helyezte, majd megkóstolták kész művüket. A kutatók szerint a nyomtatott tintahalszeletek nagyon ígéretesek, hiszen képesek lehetnek helyettesíteni a valódi tengeri herkentyűket, csökkentve ezzel a túlhalászás okozta problémákat.

Bár jelenleg is elérhető néhány növényi alapú tengeriétel-alternatíva, gyakran nincs bennük annyi tápanyag, mint a valódi tengeri ételekben. „Vannak elérhető növényi alapú tengeriétel-imitációk, de az összetevők általában nem tartalmazzák a fehérjét” – magyarázza Dejian Huang, a projekt vezető kutatója, az élelmiszertudomány és -technológia professzora. „Olyan fehérjén alapuló termékeket szerettünk volna létrehozni, amelyek a táplálkozás szempontjából egyenértékűek vagy jobbak, mint a valódi tengeri ételek, és ennek köszönhetően megoldják az élelmiszer fenntarthatóságát.”

A 3D-nyomtatott tengeri ételek segíthetnek a túlhalászás csökkentésében.
Kép: pexels

Olyan, mint az igazi?

A 3D-nyomtatás során saját maguk programozták be a gépet annak érdekében, hogy az imitált tintahalgyűrűket koncentrikus rétegekben állíthassák össze. Ez különböző textúrák kombinációját teszi lehetővé, a zsíros, a sima, valamint a rágós között. Ez a rétegzett megközelítés pontosabban utánozza a tintahal textúráját.

A mikroalgák táplálók, gyakran halízűek, és a termesztésük rendkívül fenntartható. A mungababfehérje pedig könnyen származtatható a keményítőtészta-gyártás hulladékából. Bár Huang csapata még mindig szeretné javítani az alkotását, mielőtt fogyasztói kóstolókon tesztelnék, úgy vélik, az eredmények már most ígéretes lépést jelentenek a zöld tengeri ételek alternatívái felé.

Itt tekinthetsz meg egy videót a folyamatról.

Egyre több területen használható a 3D-nyomtatás.
Kép: pexels

3D-nyomtatott sajttorta hódíthat a cukrászdákban

Nem csak a nyomtatott tintahalkarikák hódíthatják meg a gasztronómia világát. A Columbia Egyetem Kreatív Gépek Laboratóriumának kutatói sikeresen kinyomtattak és lézerrel megsütöttek egy ízletesnek tűnő, hét összetevőből álló tortát, amelyet ehető ételszínezékek segítségével készítettek, emellett mogyoróvajat, nutellát és eperlekvárt használtak fel a nyomtatáshoz. Bár a technológia még gyerekcipőben jár, ez az innováció hasznunkra lehet az ételek tápértékének javításában, valamint az élelmiszer-biztonság színvonalának emelésében.

Sajttortával is lehetséges
Kép: pexels

Egy extrém modern konyha

A korábban előállított nyomtatott ételek viszonylag egyszerűnek bizonyultak, és csak néhány összetevőt tartalmaztak. A kutatók sajttortareceptje – amely grahamkekszes alapot, cseresznyelekvárt és krémet is tartalmaz –  jelentős előrelépést jelent abban, hogy mi készíthető egy modern konyhában. De ellentétben a hagyományos főzéssel, a 3D-nyomtatott és lézerrel megsütött ételek gyakran újszerű összetevő-kompozíciókat és struktúrákat igényelhetnek, mivel különbözik az ételek „összeállításának” módja.

A kulináris kísérletezők a 3D-nyomtatás során tesztelték a különböző rétegszerkezeteket és összetételeket tartalmazó sajttortákat. A kísérletek során a csapat arra jutott, hogy a grahamkekszes alap a legerősebb, amelyhez hozzájött a nutella és a mogyoróvaj, majd a lekvár és a krém.

Van olyan jó, mint az eredeti?
Kép: pexels

Pizza az űrben

A 3D-nyomtatás egy több éves űrkutatási expedíció során az asztronauták segítségére is lehet. A NASA munkatársait hosszú ideje foglalkoztatja az ötlet, hogy 3D-nyomtatott pizzával táplálják az űrhajósokat. Az összetevőket patronok tartalmaznák, amelyeket frissen kellene tartani. Ez a módszer minimális hulladékot termelne, és kis helyen lehetne tárolni az ételt. Kérdés, hogy egy ötéves, Marsra szóló küldetés során nem őrülnének-e meg az űrhajósok, ha minden nap pizza lenne a menü.

Előnyök

Kétségkívül nagy előnye az ily módon mesterségesen előállított ételeknek, hogy testre szabhatók. Emellett egy félautomatizált technológiáról beszélünk, ahol szükség van emberi tevékenységre – összerakni a receptet, beprogramozni a gépet, ellenőrizni a működését stb. –, azonban a „piszkos munkát” egy önműködő rendszer végzi el. A testreszabhatóság szó szerint is érthető, hiszen megcélozhatók a táplálkozási szükségletek is. Pontosan be lehet majd programozni, hogy miből és mennyi alapanyagból készüljön el a kívánt étel. Szintén az előnyök közé sorolható, hogy a szóban forgó technológia kevesebb hulladékot termel, és kisebb raktárterületre van szüksége, mint a hagyományos élelmiszeriparnak.

Kevesebb hulladékot és testreszabhatóságot jelenthetne a 3D-nyomtatás.
Kép: pexels

Hátrányok

Jelenleg igen korlátozott a nyomtatáshoz felhasználható alapanyagok száma. Emellett a technológia drága, hiszen különleges gépek és anyagok, valamint szaktudással rendelkező dolgozók szükségesek a különlegességek előállításához. Jelenleg 1000–5000 amerikai dollárra rúg egy 3D-nyomtató ára, így ez a technológia inkább a tömeggyártásban terjedhetne el széles körben, nem pedig a magánszemélyek konyhájában.

Csábító alternatíva lehet

A kutatók úgy vélik, hogy ez a mesterséges megközelítés lehetővé teheti a növényi alapú húsok piacát kutatók számára, hogy vegyészetileg és molekuláris szinten pontos utánzatokat hozzanak létre. Azok számára, akik nyelési problémákkal küzdenek neurológiai betegségek és más állapotok miatt, a pürék nyújthatnak rendkívül előnyös új lehetőséget.

Azonban még sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy a 3D-nyomtatott élelmiszeripar valóban kialakuljon, például receptfájloknak és élelmiszerpatron-gyártóknak kell megjelenniük és rendelkezésre állniuk, nem beszélve az olyan fogyasztói rétegről, akik számára a 3D-technikával nyomtatott ételek kecsegtetők.

De az érdeklődés – és az étvágy – felkeltésének tökéletes módja ez a gusztusos, mogyoróvajas sajttorta.

Források:

www.popsci.com

www.popsci.com

builtin.com

Kiemelt kép: canva

search icon