A BKK mérései szerint tavaly jelentősen nőtt a budapesti kerékpárosok száma
A BKK mérései szerint tavaly jelentősen nőtt a budapesti kerékpárosok száma

A fővárosban soha ennyi kerékpárost nem számoltak még, decemberben 61%-kal tekertek többen, mint egy évvel korábban. A legnépszerűbb a budai rakparti bicikliút, ahol először bringáztak 1 milliónál többen.

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15%-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben, összesen 2 771 710 bringást számoltak ezeken az útvonalakon, de a mérési pontatlanságok miatt ez a szám akár ennél nagyobb is lehet.

Az érzékelők, melyek az aszfaltba vannak ágyazva azt mutatták, hogy a téli időszak is új rekordot hozott, sőt arányaiban decemberben nőtt legjobban a biciklis forgalom az előző év azonos hónapjához képest, helyenként 29% és 95% közti emelkedést produkálva.

Az eredmények még kiemelkedőbbek, ha arra is gondolunk, hogy az év nagy részében az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása miatt jelentősen csökkent az összes közlekedő száma.

A Kerékpárosklub szerint a koronavírust, a 3-as metró lezárását és a szinte lehetetlenné vált parkolási helyzeteket is egyszerűen meg lehet úszni biciklivel, mely télen is a legszabadabb, legmegbízhatóbb, legegészségesebb közlekedési eszköz, melyet évszaknak és időjárási viszonyoknak megfelelő ruházatban akár egész évben használhatunk.

(kerekparosklub.hu)

search icon