A felmelegedés elfogyasztja a legmagasabb svéd hegyet

A felmelegedés elfogyasztja a legmagasabb svéd hegyet
A felmelegedés elfogyasztja a legmagasabb svéd hegyet

A skandináv ország egyetlen tetőgleccsere, mely 2019-ig egyben az ország legmagasabb csúcsa is volt, az elmúlt években a felmelegedés miatt sokat veszített magasságából, az elmúlt évben például 2 méterrel lett alacsonyabb.

A Svédország északi részén fekvő Kebnekaise-hegység déli csúcsa egészen 2019-ig az ország legmagasabb csúcsa volt. Ekkora azonban olyan fokúvá vált az olvadás, hogy az egyébként szezonálisan, a jég mennyiségétől függően változó magasságú csúcs a hegység északi, gleccserrel nem fedett csúcsa mögött a második helyre szorult vissza.

A Stockholmi Egyetem kutatóinak friss mérései szerint a gleccsertető a maga 2094,6 méteres magasságával az 1880-ban megkezdett rendszeres mérések óta most a legalacsonyabb.

A kutatók szerint a csúcs olvadásában kulcsszerepet játszik a levegő hőmérsékletének emelkedése, de az uralkodó szélirány módosulásának is szerepe van, mert ennek nyomán telente a hegy más részein halmozódik fel a hó.

Az egyetem közleményére hivatkozva a Guardian megjegyzi, hogy az 1990-es évek közepén a csúcs még 20 méterrel magasabb volt, több mint 2118 méter, míg 1922-ben még 2135 méteren húzódott a csúcs.

A sarkkörtől nagyjából 90 kilométerre északra húzódó hegységet, ahogy az egész északi- és déli sarkkört, sokkal erősebben érinti a klímaváltozásból eredő felmelegedés, mint a bolygó más részeit.

Borítókép: wikipedia

search icon