A felmelegedés növeli az árvizek kockázatát
A felmelegedés növeli az árvizek kockázatát

Az árvízkockázat jelentősen csökkenthető lenne, ha a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására tett ígéreteiket betartanák az országok. Egy új kutatás szerint az Egyesült Királyságban az árvizek által okozott éves károk jelentős mértékben megszaporodhatnak a következő évszázadban az éghajlatváltozás miatt, ha az országok nem tartják be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett nemzetközi vállalásokat.

A Bristoli Egyetem és a Fathom globális vízkockázat-modellezéssel foglalkozó cég tanulmánya az első, amely az árvízveszélyt a Met Office (az Egyesült Királyság nemzeti meteorológiai szolgálata) legfrissebb, az éghajlatváltozás várható hatását is figyelembe vevő előrejelzései alapján vizsgálja.

A tanulmány eredményei szerint az Egyesült Királyságban az éghajlatváltozás következtében az árvízkárok – amelyek az ingatlanokban és vállalkozásokban bekövetkező fizikai károkat jelentik – előre jelzett éves növekedését 5% alatt lehetne tartani, ha minden ország teljesíti a COP26-on (az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján) aláírt ambiciózus ígéreteit, beleértve a Net Zero vállalásokat is. (A Net Zero kibocsátás azt jelenti, hogy egy ország, város, üzem, annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit el is tud nyelni.)

A tanulmány szerint, ha a COP26 és a Net Zero ígéretek nem teljesülnek együttesen, az Egyesült Királyságban a következő évszázadban az árvizek éves költségei 13-23%-al nőhetnek, a különböző szélsőséges éghajlati előrejelzésektől függően.

(Forrás: University of Bristol

search icon