A használt bútor olcsó, ráadásul a környezetet is véded vele
A használt bútor olcsó, ráadásul a környezetet is véded vele

Az egyik legnagyobb hazai apróhirdetési oldal közleménye szerint ugrásszerűen növekszik a használt bútorok iránti kereslet, néhány hónap alatt 25%-al ugrott meg az adásvételek száma. A Jófogás egy online kérdőív segítségével szeretett volna többet megtudni a bútorvásárlási szokásokról.

A használt bútorok árát tekintve a legtöbb vásárló (37%) legfeljebb 50 ezer forintot költene, de 24%-uk akár 150 ezer forintot, közel 10%-uk pedig még ennél is többet adna egy-egy darabért. Ezzel együtt a kitöltők a használt bútorok legnagyobb vonzerejeként a kedvező árat jelölték meg.

Az olyan megfontolások mellett, mint a ritka illetve antik bútorok elérhetősége mellett a válaszadók a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is megjelölték. Ez utóbbi kiemelten fontos, mert használt bútorok vásárlásával hozzájárulhatunk a környezeti terhelés csökkentéséhez is, amiben a tárgyak meghosszabbított élettartama kulcsszerepet játszik.

A bútorok értéke javítással vagy felújítással megtartható, kreatív megoldásokkal pedig még növelhető is. Felmérésünk szerint a Jófogás felhasználói leginkább csiszolással, festéssel, pácolással vagy kárpit áthúzásával, a bátrabbak pedig kicsit bonyolultabban, üvegezéssel, mozaikozással, bőrfestéssel vagy LED világítás beépítésével lehelnek új életet a bútordarabjaikba. Kétharmaduk otthonában ennek megfelelően található is valamilyen általuk felújított, emiatt pedig teljesen egyedi használt bútor.

mondta Palocsay Géza, a Jófogást üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

A Jófogás adatai szerint itthon a legnépszerűbb bútortípusnak a szekrények, szekrénysorok és polcok számítanak. Ez alól két megye képez kivételt: a Somogy és a Zala megyei érdeklődések térnek el: előbbiben a konyhabútorok, utóbbiban pedig a fotelek, kanapék és ülőgarnitúrák számítanak a legkapósabbnak.

A cég október közepétől november végéig felújítási tippekkel és a termékek meghosszabbított élettartamával kapcsolatos közösségimédia-kampányt indít.

search icon