A kék ég kihívás
A kék ég kihívás

A levegő minőségének nyomon követése a világ különböző városaiban egyre inkább szükségessé válik mindenki számára, mivel a légszennyezés számos légzőszervi, szív- és érrendszeri betegséghez vezethet. A WHO jelentései szerint világszerte több mint 7 millió halálesetet jegyeztek fel a légszennyezéssel összefüggésben.

A növekvő urbanizáció és iparosodás negatív hatással van a levegő minőségére, amely már most is riasztó a világ számos városában. A gyakorlatban a helyi levegőminőség mérésére szolgáló földi állomások telepítése nem jelent megoldást arra, hogy nyomon követhessük a problémát. Egy ilyen típusú mobilalkalmazás azonban lehetővé tenné, hogy mindig megalapozott döntést hozzunk a levegő aktuális minőségének tudatában.

Ebben az irányban két különböző megközelítésben próbálnak a Hackathon kutatói megoldásokat találni: az egyik a műholdképek adatainak elemzése egy adott terület szennyezőanyagainak becslésére; a másik az új innovatív megoldások felfedezése az intelligens levegőminőség-ellenőrző rendszerek fejlesztésére a szenzortechnológia és a gépi tanulási algoritmusok bevonásával.

A műholdképekkel kapcsolatos kihívások közé tartozik még az is, hogy folyamatos adatok helyett csak időbeli pillanatfelvételek állnak a rendelkezésünkre, amik a képi adatok hatalmas mérete miatt nem alkalmasak arra, hogy mobilhálózatokon keresztül letöltsék őket a fogyasztói eszközökre.

Forrás (technology.org)

search icon