A lakosság segítégével követik nyomon a gyümölcsfákat

A lakosság segítégével követik nyomon a gyümölcsfákat
A lakosság segítégével követik nyomon a gyümölcsfákat

Tudósok a brit lakosság segítségét kérték abban, hogy kövessék nyomon a virágzó gyümölcsfákat, amivel hozzájárulnak annak meghatározásához, hogy az éghajlatváltozás megváltoztatja-e a virágzási szokásokat. A mostani lesz az egyik legnagyobb ilyen jellegű vizsgálat.

A Readingi Egyetem és az Oracle for Research kifejlesztett egy gyümölcsfákat rögzítő weboldalt, ahol az állampolgárok könnyen közzétehetik eredményeiket. Az embereket kezdetben arra kérik majd, hogy rögzítsék a közelükben virágzó cseresznye- és szilvafákat, majd hamarosan az almafákat is, hiszen felborulni látszik a természet rendje Nagy-Britanniában, amiről már kotábban is hírt adtunk.

A tudósok attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás miatt a fák korábban virágoznak, mint amikor a beporzó rovarok a legaktívabbak. Az olyan beporzók, mint a méhek, darazsak és lepkék szimbiózisban fejlődtek ki az általuk beporzott növényekkel. Most, hogy a növények a melegebb időjárás miatt vélhetően korábban virágoznak, ezeknek a rovaroknak az éves megjelenése túl későn jöhet. Ha ez a helyzet, az olyan gyümölcsfákat, mint az alma, a körte, a cseresznye és a szilva, kedvezőtlenül érintheti, mivel ezek termése a rovarok általi beporzástól függ.

Chris Wyver, a Readingi Egyetem PhD kutatója, a projekt vezetője elmondta: „Szükségünk van a lakosság segítéségére abban, hogy kimenjenek a kertekbe, kertészetekbe, gyümölcsösökbe vagy parkokba, és elmondják, mit látnak. Több szem többet lát, így megtudhatjuk, valóban hatással van-e az éghajlatváltozás a gyümölcsfák beporzására. Ha igen, akkor a gyümölcstermesztésre gyakorolt lehetséges hatások megelőzése érdekében lépéseket kell tenni.

Arra kérik az embereket, hogy küldjék el az általuk látott gyümölcsfák adatait és azt, hogy mikor virágoznak. Ezeket az információkat egy interaktív térképre töltik majd fel, ami megmutatja, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja a virágzás idejét a beporzók aktivitásához képest. A térkép azt is világosan jelzi majd, hogy a virágzási idők mennyire különböznek az egyes régiókban. A kért információk között szerepel a fa típusa, elhelyezkedése és virágzási stádiuma, valamint fényképek, amelyeket szintén megosztanak a térképen.

A tudósok remélik, hogy az adatokat felhasználva a természetvédelmi intézkedéseket a leginkább érintett területekre tudják irányítani, és segíteni tudják a gyümölcsösökben a rovarok beporzását.

Forrás (theguardian)

search icon