A légitársaságok is zöld üzemanyagra váltanak
A légitársaságok is zöld üzemanyagra váltanak

 
Az Air France-KLM Csoport tízéves megállapodást kötött a francia TotalEnergies vállalattal 800 ezer tonna fenntartható forrásból származó kerozin (SAF) vásárlásáról 2023-tól.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a két társaság közel tíz éve működik együtt a fenntartható kerozin gyártásában és felhasználásában. A zöld üzemanyagot Franciaországban állítják elő állati zsírokból és használt sütőolajból. A légitársaság szerint csak olyan terméket vásárolnak, amely nem veszélyezteti az élelmiszerellátást vagy az állatok takarmányozását, és nem tartalmaz pálmaolajat. 

A közleményben kiemelték: a zöld üzemanyag használatával 2019-hez viszonyítva a légitársaság egy árukilométerre vetített emissziója 30 százalékkal csökkenthet 2030-ra. A fenntartható kerozin szén-dioxid-kibocsátása 80 százalékkal kisebb a hagyományos üzemanyagénak a teljes életciklusra vetítve – tették hozzá. 

Benjamin Smith, az Air France-KLM Csoport vezérigazgatója szerint: 

Fontos mérföldkő ez a megállapodás. A flottamodernizáció, a fenntartható kerozin használata és az üzemelés optimalizálása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének három lépése.

Korábban az Air France-KLM csoport 1,6 millió tonna fenntartható kerozin vásárlásáról állapodott meg a Neste és a DG Fuels vállalattal tíz évre. A társaság célja, hogy 2030-ra tíz százalékra emelje a fenntartható forrásból származó kerozint a jelenlegi három százalékról. 

(Air France KLM

search icon