A melegebb bolygó meghosszabbítja az allergiaszezont

A melegebb bolygó meghosszabbítja az allergiaszezont
A melegebb bolygó meghosszabbítja az allergiaszezont

Emberek milliói tapasztalhatják majd magukon az allergiás tüneteket: az orrfolyást, a tüsszögést; sőt még asztmás rohamoktól is szenvedhetnek az elkövetkező évtizedekben.

Ez azért van, mert a globális hőmérséklet emelkedése és a szén-dioxid-szint növekedése meghosszabbíthatja és fokozhatja a pollenszezont. A Nature Communications című folyóiratban kedden megjelent új tanulmány előrejelzése szerint a pollenszezon az évszázad végére akár 40 nappal korábban kezdődhet, és akár 15 nappal tovább tarthat a mostaninál. Ezzel egyidejűleg az évente kibocsátott pollen mennyisége akár 200%-kal is növekedhet.

Az allergiára úgy gondolunk, mint orrdugulás és szemviszketés, de ez áll az asztma hátterében is, ami egy sokkal súlyosabb állapot” – magyarázta Patrick Kinney, a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Iskolájának környezet-egészségügyi professzora. „Az emberek valószínűleg rosszabbul fogják érezni magukat, és több gyógyszerre lesz szükségük az idő előrehaladtával, sőt, valószínűleg egyre többen is lesznek allergiásak a pollenekre„.

A pollenszezon máris hosszabbodik: a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerint az elmúlt három évtizedben mintegy 20 nappal tartott tovább, a pollenmennyiség 21%-os növekedése mellett. Az új tanulmány kiegészíti az egyre növekvő számú kutatásokat, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy ez a tendencia folytatódni fog.

Ahogy a tavasz melegebb időjárást hoz, a különböző fűfélék, növények és fák elkezdenek polleneket termelni. Ha azonban az alaphőmérséklet magasabbra emelkedik, akkor sokkal korábban indítják el a pollenszórást. Amikor pedig a meleg hőmérséklet tovább is tart az ősz folyamán, az meghosszabbítja a pollenszezont az olyan erősen allergén növények esetében, mint például a parlagfű. A légkör magasabb szén-dioxid-szintje szintén arra készteti a növényeket, hogy nagyobb mennyiségű virágport termeljenek.

Forrás (businessinsider)

search icon