A mexikói egerek dinnyéje

A mexikói egerek dinnyéje
A mexikói egerek dinnyéje

Különleges és egzotikus növény, amelynek picinyke termése egyszerre dinnye is, uborka is, datolya is, ráadásul még az egerekkel is együtt emlegetik. Itthon is termeszthető, finom és egészséges. Ez a mexikói egérdinnye vagy más néven datolyauborka. 

A mexikói datolyauborka (Melothria scabra) egy dél-amerikai évelő kúszónövény, amely szőlőszem méretű, világoszöld színű, csíkos, görögdinnyére emlékeztető külsejű termést hoz. A kis dinnye íze savanykás, leginkább az uborkára hasonlít, némi lime-os beütéssel.

Itthon is megterem

Habár az eredeti élőhelye jóval távolabb van, a hazai éghajlati viszonyok között is remekül megterem. Bár ajánlatos inkább palántaként nevelni és a fagyveszély elmúltával kiültetni, szabadföldi vetése is lehetséges, május második felében ajánlott. Melegigényes növény, ezért válasszunk számára napos és szélvédett helyet, ahol az éjszakai hőmérséklet sem megy 12–13 Celsius-fok alá! 

Itthon is megterem az egérdinnye.
Fotó: Canva

A szerves anyagban, komposztban gazdag, jó vízelvezetésű talaj ideális számára, és kedveli a mulcsozást is, amivel gátat szabhatunk a levélen keresztül fertőző betegségeknek is. A növény kifejezetten terebélyes, szárai akár 2–3 méter hosszúra is megnőhetnek, ezért vetéskor figyeljünk arra, hogy a tövek legalább 1–1 méter távolságra legyenek egymástól. Bőséges termését július végétől egészen az első fagyok beálltáig élvezhetjük.

Kis kiszerelés, sok vitamin

Az egérdinnye nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban, ráadásul kis kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók is bűntudat nélkül fogyaszthatják. Magas lipokintartalma javítja a szívműködést, béta-karotin-tartalma pedig segít az öregedés lassításában.

Hogyan fogyasszuk? 

Pikáns íze miatt frissen, magában fogyasztva is nagyon finom, de kitűnő összetevője lehet a különleges nyári salátáknak is. Készíthetünk belőle savanyúságot, de kovászos verzióban is kitűnő köret lehet. 

Az egérdinnye a friss és egészséges nyári saláták tartozéka lehet.
Fotó: Canva
search icon