A boldog saláta nyomában! – Podcast

A boldog saláta nyomában! – Podcast
A boldog saláta nyomában! – Podcast

Farmerkedni a város közepén? Egyáltalán nem lehetetlen! Szűcs Endre és a bedrock.farm csapata évek óta dolgozik azon, hogy a városi mezőgazdaság ne valamiféle sci-fi legyen, hanem értékes falatokban mérhető valóság. A Holnapután aktuális adásában a mikrozöldek termesztéséről, a vertikális farmokról és – talán egy kis túlzással – a mezőgazdaság új forradalmáról beszélgetünk.

A bedrock.farm pont úgy született, ahogy ez a startupok nagykönyvében meg van írva: a két alapító egy nappaliból indult, majd folyamatos fejlesztés és terjeszkedés után néhány év alatt odáig jutottak, hogy mára havi 45 ezer tányéron találkozni a terményeikkel Budapest éttermeiben. Mindezt úgy, hogy zöldségeiket soha nem éri napfény, és gyökereik sem földben kapaszkodnak meg. Bármilyen furcsán is hangzik, a dolog működik, sőt még fenntartható is!

Agrárforradalom a 21. században?

Endre már az elején tisztázza, hogy itt nem arról van szó, hogy a szántóföldeket a városba hozzák. Nem a tömegek élelmezése a cél, ennek megfelelően nem is olyan növényekkel foglalkoznak, melyek alapvetően erre valók. Nem akarják elvenni a klasszikus mezőgazdaság munkáját, és nem is tudnák, hiszen egyáltalán nem lenne hatékony kalászos búzát termelni egy belvárosi pincében; sokkal inkább ki akarják egészíteni.

Számos olyan növényt fogyasztunk, melyeket bizonyos okokból a mezőgazdaság nem biztosít, vagy csak az év egyes szakaszaiban. Vegyük példaként a bazsalikomot! Nyáron meg tudjuk termelni akár otthon is, a tél közepén viszont nem lesz friss bazsalikomunk. Persze ilyenkor is be lehet szerezni távoli országokból vagy fűtött üvegházakból. Előbbi esetében a szállítás a probléma, utóbbiéban pedig az, hogy nem éri meg: akkora kereslet nincs a bazsalikomra, hogy termesztésére üvegházakat állítsanak fel, és ha még meg is teszik, megint csak ott van a szállítás problémája, hiszen méretgazdasági okokból nem lehet minden város határában bazsalikomot termesztő üvegház. Pizzéria viszont minden városban van.

A bedrock.farm kontrollált környezetben történő beltéri termesztéssel megoldja ezeket a problémákat. Akár nagyon kis mennyiséget is tudnak termelni, helyben vannak, így friss növényt kínálnak, ráadásul egész évben folyamatosan változatlan minőségben és áron tudják nyújtani a termékeiket.

Ahogy Endre az adásban elmondja, a kertjeik vertikális rendszerűek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egymás felett több szinten zajlik a termelés. Ezt speciális növénynövesztő ledekkel lehet kivitelezni, ezenkívül a többi környezeti körülményt is kontrollálják. Mint mondja, ők nem a növényeket nemesítik, hogy jól teremjenek az adott körülmények között, hanem a körülményeket igazítják a növények szükségleteihez.

Ennek megfelelően a vertikális beltéri gazdálkodásban fontos szerepet játszanak a technológiai fejlesztések, amelyek lehetővé teszik a környezeti tényezők szabályozását, például a fényt, a hőmérsékletet és a páratartalmat.

Mi nő a párkányon?

A mikrozöldek az elmúlt években váltak népszerűvé. Ehhez hozzájárul, hogy alapvetően olyan élelmiszerről van szó, amelyet bárki otthoni körülmények között is meg tud termelni. A küllemre vonzó, ízükben pedig a kifejlődött növényekre hasonlító mikrozöldek lényegében gyermeknövények, de már sokkal többek a csíráknál. Ahogy vendégem mondja, a csírákban még számos tápanyag nincs jelen az ember számára hasznosítható formában, a mikrozöldek esetében viszont már nem a magot, hanem magát a növényt esszük, így a tápanyagok hasznosulnak.

Az adásban megnézzük, hogy otthoni körülmények között hogyan érdemes hozzáfogni a termesztéshez. Ahogy vendégem mondja, amíg csak saját célra termesztünk, egyáltalán nincs szükségünk hightech megoldásokra, ledpanelekre és társaikra. Egy jól benapozott ablakpárkány már remek kiindulópont lehet. A témának korábban egész cikksorozatot szenteltünk, így ha valaki szeretne beltéren farmerkedni, ennek elolvasásával érdemes kezdenie:

Az adásban ezeken túl szó esik arról, hogy

  • mitől különlegesek a mikrozöldek,
  • milyen faktorok teszik fenntarthatóvá a városi mezőgazdaságot,
  • a kontrollált környezetben történő beltéri növénytermesztés miért nem vetélytársa a hagyományos mezőgazdaságnak.

A cikkben felhasznált képeket a bedrock.farm-tól kaptuk.

search icon