A munkavállalók többségének fontos, hogy munkahelye környezetbarát legyen
A munkavállalók többségének fontos, hogy munkahelye környezetbarát legyen

Egy, az Essity globális higiéniai és egészségügyi vállalat megrendelésére készített felmérés szerint a pandémia miatt elrendelt távmunkából visszatérő dolgozók többsége környezetbarát és fenntartható munkahelyen szeretne dolgozni.

Az online felmérésben 12 ezer, 18 és 55 év közötti felnőtt vett részt, akik az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Svédországban, Dániában és Lengyelországban dolgoznak irodai környezetben. A kutatást 2022 márciusában és áprilisában, az Egyesült Királyság esetében pedig 2021 októberében végezték el.

A kutatásból kiderült, hogy nagyon megváltoztak a dolgozók munkahelyükkel kapcsolatos elvárásai:

  • A munkavállalók 84 százaléka szeretne környezetbarát irodában dolgozni és 10-ből 7 munkavállaló érzi úgy, hogy át kell vennie a kezdeményezést a fenntarthatóság terén, 3-ból 1 dolgozó szerint főnökei egyáltalán nem törődnek a fenntarthatósággal.
  • 43 százalék úgy érzi, az irodája valójában „szégyenletesen” környezetszennyező.
  • A válaszadók 66 százaléka már a fenntarthatóságot is szempontnak tartja új munkahely keresésekor, ennek következtében a környezetbarát iroda kialakítása prioritás azon cégek számára, akik szeretnék megtalálni és megtartani a megfelelő munkatársakat.

A munkavállalók legfontosabb szempontjai között szerepel az újrahasznosítás, a hulladék és az energiafelhasználás csökkentése, valamint a jobb belső kommunikáció. A használt papírkéztörlők újrahasznosítása már több helyen megvalósult az irodákban, gyárakban, ez nem pusztán a hulladék mennyiségét, de a teljes ökolábnyomot is csökkenti, emellett az alkalmazottak is komolyabban veszik a környezetvédelmet, ha tudják: maguk is részt vesznek a jó gyakorlatok kialakításában.

(Forrás: Euronews)

search icon