A pókok szerepe a kertben
A pókok szerepe a kertben

A Pók-Hálót az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) indította el, melynek keretében a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhatnak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez.

A pókok egyedszáma drasztikusan csökkent az elmúlt években, ami azért aggasztó, mert ökológiai szerepük jelentős és fontos szerepet játszanak a táplálékláncban

– olvasható az ÖMKi által közzétett közösségi média bejegyzésben.

A hazai póknépesség elképesztő mennyiségű, 100-200 ezer tonnányi ízeltlábút eszik meg évente, miközben ők maguk fontos táplálékai a kertünkben élő madaraknak és emlősöknek. A természetes élőhelyek megtartása, kialakítása azért is fontos a saját kertünkben, hogy minél több hasznos rovar és ízeltlábú találjon otthonra benne. Mivel a pókok nagyon érzékenyen reagálnak az élőhelyek változására, ezért indikátorként is szolgálnak egy-egy kert biológiai sokszínűségének felméréséhez.

Neked vajon milyen pókok élnek a kertedben, mennyire jellemző a kertedre a biológiai sokféleség? Megtudhatod, ha csatlakozol az ÖMKi Pók-Háló kutatásához!

– hívja fel a figyelmet az ÖMKi.

A regisztrációval és az adatgyűjtéssel kapcsolatban az Ökológiai Mezőgazdasági Intézet honlapján kaphatnak bővebb tájékoztatást.

(ÖMKi)

search icon