A sarki jég olvadásával egyre több lesz a medúza az északi vizekben
A sarki jég olvadásával egyre több lesz a medúza az északi vizekben

Nem minden élőlény számára jelent problémát a klímaváltozás. Egyeseknek pedig kifejezetten jól jön: a medúzafajok egy része például egyre nagyobb területeken jelenik meg a tengerekben. Ez viszont annyira nem jó hír.

A felmelegedő vizek és a sarki jég olvadása olyan körülményeket teremt, amely úgy tűnik, több medúzafajnak is kedvező – írja a Qubit. Az állatok egyre nagyobb területeken való megjelenését már az 1990-es évektől vizsgálják, de azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy mekkora a baj.

Egyes kutatók attól tartanak, hogy a jövő óceánjai „egyfajta sűrű medúzalevessé” változnak majd, ami többek között azért lenne drámai fejlemény, mert több halfaj számára végzetes következményekkel járna. A német Alfred Wegener Intézet tengerbiológusa, Charlotte Havermans és csapata friss kutatása során arra jutott, hogy a folyamat már el is kezdődött.

Akadnak olyan norvég fjordok, ahonnan a nagy számban megjelenő medúzák már kiszorították a tőkehalakat. A kocsonyás testű állatok ugyanis előszeretettel fogyasztják a halak ikráit. Persze a folyamat összetett és fontos szerepe van benne a túlhalászatnak is, de mindenképpen fontos figyelmeztetés. Ráadásul egyes nagyobb testű medúzafajok közvetlen vetélytársat is jelenhetnek a halak számára, mert ugyanazzal táplálkoznak mint ők.

Havermansék kutatásai során nyolc, az északi vizekben megtalálható medúzafaj elterjedtségét vizsgálták, illetve különféle modelleket állítottak fel arra vonatkozóan, hogy miként alakulhat majd élőhelyük a felmelegedés különféle forgatókönyveit figyelembe véve. A modellek szerint a körülmények elősegítik majd a medúzák terjeszkedését az északi vizekben. A legnagyobb mértékben a sárga hajasmedúzák területe bővül majd, mely háromszor akkora területen lesz megtalálható, mint jelenleg.

A vizsgált fajok közül mindössze egy olyan volt, melynek a változó körülmények kedvezőtlenebb feltételeket teremthetnek.

Bizonyos tekintetben viszont a változás még jót is hozhat. Ahogy korábban írtuk, egyes kultúrákban régóta fogyasztják a medúzákat. Bár szokatlan textúráját egy kicsit biztosan szokni kell, de egyébként semleges ízű, nagyon egészséges, fehérjében gazdag ráadásul a kalóriatartalma is alacsony. Ahogy pedig látható, őket nem fenyegeti a túlhalászat problémája.

A borítókép illusztráció, egy trópusi medúzafajt ábrázol – fotó: canva.com

search icon