A svájci gleccsereknek nyoma sem marad, ha minden így megy tovább
A svájci gleccsereknek nyoma sem marad, ha minden így megy tovább

A svájci gleccserek úgy olvadnak, mint még soha – derül ki egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmányból, amely szerint a jégtérfogatuk 6 százalékkal csökkent idén.

A Svájci Tudományos Akadémia jelentése szerint az ország gleccsereiben a jég zsugorodásának mértéke meghaladta a korábbi, csaknem egy generációval ezelőtt mért rekordot. Az akadémia a Glamos, a svájci gleccserfigyelő hálózat összegyűjtött adataira alapozza jelentését. Európa országai közül Svájcban található a legtöbb gleccser.

Ráadásul a programvezető szerint a mostani globális hőmérsékleti előrejelzések alapján „nulla az esély” arra, hogy a gleccserek a következő évtizedekben visszatérjenek.

„Van egy több mint 100 éves múltra visszatekintő adatsorunk, és még soha nem láttunk olyasmit, ami hasonlítható lenne az idei évihez” – tette hozzá.

A Szaharából érkező por tavasszal beborította Európa több részét, ennek következtében a hó több naphőt nyelt el. A nyári hőmérséklet-emelkedés Európa-szerte tovább fokozta a gleccserek olvadását.

A kiadott jelentés részletesen leírja a svájci Alpokat érintő károkat: több mint 6 méter jég olvadt el idén a Konkordiaplatz-csúcson a Nagy Aletsch-gleccserben délen, az olasz határ közelében. Közben kisebb, de fontos gleccserek gyakorlatilag eltűntek mostanra.

(Forrás: szabadeuropa.hu Kép: pexels.com)

search icon