A vadmacskákért futottunk szombaton Budakeszin

A vadmacskákért futottunk szombaton Budakeszin
A vadmacskákért futottunk szombaton Budakeszin

Június 1-én került megrendezésre az V. Fuss, Forest! elnevezésű jótékonysági futóverseny, melyen szerkesztőségünk is rajthoz állt. Sőt, mi több, még a dobogóra is felfutotta magát!

Tavasszal egy remek napot töltöttünk a Budakeszi Vadasparkban, ahol részletekbe menően megismerhettük az ott élő állatokat, köztük a veszélyeztetett státuszú, hazánkban fokozottan védett vadmacskát is. A beszélgetések során értesültünk a jótékonysági futóversenyről, amely a sportolás mellett nemes célt is szolgál: a Budakeszi Vadaspark ugyanis a versenyből befolyt bevételt a Vadmacska Fajmegőrző Programra fordítja.

Nem volt kérdéses a részvételünk, természetimádó és sportos csapat lévén egyből eldöntöttük, hogy ide bizony benevezünk. A versenyen egyébként a legkisebbektől a komoly futókig mindenki megtalálhatta a számára megfelelő távot. Az óvodások és a kisiskolások egy 350 méter hosszú szakaszon mérhették össze az erejüket, indulni lehetett egyénileg, illetve szülővel párban is.

Az idősebbek, illetve az edzettebbek számára volt 2, 4, 7, 12 kilométeres és félmaratoni táv is, valamint egy „Vadváltó” fantázianévre hallgató 3×7 kilométeres futam is. Bár a hétköznapokban mindannyian hosszabb távokat is futunk, ezúttal a váltófutamra neveztünk be két csapatot alkotva.

Versenyre várva
Fotó: Greendex

A hűvösebb és zivatarokat is kilátásba helyező időjárás ellenére már korán reggel rengetegen gyülekeztek a rajtnál, köztük nagyon sok kisebb és nagyobb gyermek várta izgatottan a futamát. És bár a versenyt megelőző éjszaka sem volt hiány égi áldásból, minden résztvevő – szó szerint – derekasan állta a sarat, és egy kitűnően szervezett, remek hangulatú, tökéletes nap kerekedett a rendezvényből.

A résztvevők aznap ingyenesen látogathatták a parkot, ahol interaktív programok keretében megismerhették a 2024-ben „Év Emlőse” címet nyert vadmacskát, valamint a Vadmacska Fajmegőrzési Programot és annak eddig elért eredményeit is.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindkét csapatunk jól teljesített: a 11 induló csapat közül az előkelő harmadik és –csupán 50 másodperccel lemaradva – a negyedik helyet foglalhattuk el. Jövőre ismét rajthoz állunk!

Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark ügyvezető igazgatója átadta a díjat csapatunknak.
Fotó: Greendex

Kizárólag a felelős állattartás fenntartható! A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

Kiemelt kép: Greendex

search icon