A vertikális mezőgazdaságé lehet a jövő
A vertikális mezőgazdaságé lehet a jövő

Sokkal fenntarthatóbb és hatékonyabb lehet a termelés a beltéri függőleges növénytermesztéssel, mint a hagyományos megoldásokkal.

Egyre több a függőleges növénytermesztéssel kapcsolatos innováció, és vannak cégek, amelyek már kereskedelmi volumenben tudnak termelni a módszer használatával. Ilyen például a német Infarm, mely moduláris elemekből felépülő farmjait már több országban is elindította.

Ahogy a mandiner cikkéből kiderül, a vállalat 2025-ig 100 termelési központ létrehozását tervezi. Az eddig megvalósult központok nagyjából 1-1 hektárnyi termőföldön megtermelhető zöldséget képesek előállítani, azonban ennél jóval kisebb helyen, mintegy négyszázszor nagyobb hatékonysággal.

A központok egyenként néhány tucat moduláris egységből állnak, melyek 10-18 méter magasak és nagyjából 25 négyzetméter az alapterületük. A hatékonyságról a felhőalapú okostechnológiás megoldások gondoskodnak, melyek lehetővé teszik azt, hogy a termeléshez szükséges víz és tápanyag mennyiségét tűpontosan meghatározzák.

Ezzel a módszerrel a a központok egyenként akár 10 millió liter vizet is megtakarítsanak a hagyományos növénytermesztéshez képest. Emellett pedig jelentős, akár 40 százalékos energiamegtakarítás is elérhető a függőleges modulok segítségével – írja a mandiner.

Az Infarm célja, hogy a termelési központok elhelyezésekor a fogyasztás helyét is a legmesszebbmenőkig figyelembe vegyék, hogy ezzel kiküszöbölhessék a szállításból adódó kibocsátást, a termelt zöldségek mennyiségét pedig a helyi igényekhez igazíthassák.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép: facebook.com/infarm.wearetheinfarmers

search icon