A világ közel áll a visszafordíthatatlan éghajlati összeomláshoz
A világ közel áll a visszafordíthatatlan éghajlati összeomláshoz

A világ egyik vezető éghajlatkutatója szerint az éghajlati válság igazán sötét pillanathoz érkezett, miután egy sor fontos jelentés feltárta, hogy a bolygó milyen közel van a katasztrófához. Johan Rockström professzor szerint a második világháború óta soha nem volt ilyen nagy szükség a világ nemzeteinek közös fellépésére, hogy elkerüljék az éghajlati fordulópontokat, de a geopolitikai feszültségek jelenleg a tetőfokára hágnak.

A jelentések szerint a kibocsátásoknak 2030-ig körülbelül a felére kell csökkennie ahhoz, hogy teljesüljön a nemzetközileg elfogadott 1,5 Celsius-fokos felmelegedési cél, de a kibocsátások még mindig.

Három kulcsfontosságú ENSZ-ügynökség is elmarasztaló jelentést készített az elmúlt két napban. Az ENSZ környezetvédelmi ügynökségének jelentése szerint nincs hiteles út a 1,5 Celsius-fok eléréséhez, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén elért szánalmasan elégtelen eredmények azt jelentik, hogy az éghajlati válság legsúlyosabb hatásainak korlátozására csak a társadalmak gyors átalakításával lehet mód.

Ez egy igazán borús pillanat, nemcsak azért, mert a jelentések szerint a kibocsátások még mindig növekednek, és egyre közelebb kerülünk a fordulópontokhoz

– mondta Johan Rockström, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) világszintű energiajelentése egy lassú haladással kecsegtetett, miszerint a fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátás 2025-re elérheti a csúcsot, mivel a magas energiaárak a tiszta energiaforrások felé terelik a nemzeteket. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez nem lesz elég a súlyos éghajlati hatások elkerülésére.

Myles Allen professzor, az Oxfordi Egyetem munkatársa elmondta, hogy az olaj- és gázipar által az elmúlt hónapokban termelt profit, adók és jogdíjak együttesen elegendőek lennének ahhoz, hogy a tevékenységük során keletkező károsanyag minden egyes molekuláját befogják és visszasajtolják a föld alá.

Az éghajlati szakértők egyetértenek abban, hogy minden olyan intézkedés, amely korlátozza a globális felmelegedést, csökkenti az emberek által az éghajlati hatások miatt elszenvedett szenvedést. Az 1,5 Celsius-fokos cél most már szinte lehetetlen, de minden töredék Celsius-fok hatalmas károk elkerülését jelenti az elkövetkező generációk számára.

(forrás: www.theguardian.com)

search icon