A zúgók villámgyors réme

A zúgók villámgyors réme
A zúgók villámgyors réme

Mióta elvették az igazán nagy hegyeinket, azóta csak néhány zúgó rejt itthon pisztrángokat, és ezek közül sem mind őshonos. Hol találhatod meg őket?

A pisztráng alapvetően a magasabban fekvő, gyors folyású, oxigénben dús vizeket kedveli. Habár hazánk jelenlegi területén nincsenek ilyen ideális folyók, azért egy-két gyorsabb hegyvidéki patakban még jól érzik magukat. Csak a rendkívül tiszta vízben maradnak meg, ezért sokszor indikátorfajként is számíthatunk rájuk. Egyes vizekbe a természetes állományon felül telepítenek, ezért az itthon őshonos sebes pisztráng mellett mára a szivárványos is előfordul.

A szivárványos pisztráng is előfordul hazánkban.
Kép: canva

Európában számos fajuk megtalálható, minden országban van egy-egy honos faj. Halászatuk lehetetlen, ezért természetes állományait „csak” a környezetszennyezés fenyegeti, de tavakban és telepekben jól tenyészthető. Magyarországon is vannak ilyenek, Tapolcán és a Szalajka-patak mentén is. Amikor a patak kiönt, a horgászok nagy örömére az egész szakaszon feldúsul az állomány. A pisztráng húsa igazi ínyencségnek számít, az egyik legfinomabb és legegészségesebb a halak közül.

Ahogy már említettem, Magyarországon kevés víz alkalmas arra, hogy a pisztrángok megmaradjanak benne. A Zala, a Pinka, a Gaja, a már említett Szalajka és a Szinva, valamint a Garadna tartozik a legismertebbek közé, ahol nagy eséllyel megfoghatja őket a lelkes amatőr is, ugyanis rendkívül mohó halak. Táplálékukat főleg kisebb halak és rovarok alkotják, ezért is horgásznak rájuk előszeretettel a filmekben és sorozatokban (Yellowstone) is sokszor látott műlegyes módszerrel.

Kiemelt kép:canva

search icon