Akár egy hónappal is rövidebb lehet az alpesi hószezon
Akár egy hónappal is rövidebb lehet az alpesi hószezon

Egy hosszútávú tanulmány megállapításai szerint az alpesi hószezon már ma jóval rövidebb, mint ötven évvel ezelőtt. A változások érzékenyen érinthetik a régió országait.

Nem csupán az alpesi növények és állatok miatt van fontos szerepe a hótakarónak, de a síturizmus, a mezőgazdaság, a vízellátás, sőt a vízerőműveken keresztül az energiaellátás szempontjából is.

Az Európai Kutatási Akadémia (EURAC) vezette kutatás megállapításai szerint a hószezon magasságtól és régiótól függően 22–34 nappal rövidült le a 2000 méternél alacsonyabban fekvő alpesi vidékeken az elmúlt fél évszázadban.

A vizsgálathoz több száz mérőállomás adatait összegezték, melyek az Alpok teljes kiterjedésében, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában és Szlovéniában is megtalálhatók.

A kutatók nem vizsgálták a változás mögött felsejlő éghajlatváltozással kapcsolatos összefüggéseket, csupán a változások leírására koncentráltak, ám az a kutatók számára is egyértelmű, hogy mi állhat a jelenség hátterében:

(…) világos, hogy a hó a magasabb hőmérséklet miatt korábban és gyorsabban olvad, csapadékként pedig hó helyett eső hullik.

– mondta Michael Matiu, az EURAC kutatója.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(index)

search icon