Az 1765-ös légkapszula feltárja az Antarktisz jege alatt rejtőző ősi történeteket
Az 1765-ös légkapszula feltárja az Antarktisz jege alatt rejtőző ősi történeteket

Egy 1765-ból származó antarktiszi levegőből készült ampulla a fő látnivalója annak az új kiállításnak, amely a sarki jégben rejlő történelmet tárja fel.

Wayne Binitie művész az elmúlt öt évben különleges együttműködést folytatott a British Antarctic Survey (BAS) tudósaival, akik a jégtakaró mélyéről származó, a múltbeli klímaváltozást rögzítő jéghengereket fúrnak, elemeznek és konzerválnak. Ezek a jégmagok lehetővé tették Binitie számára, hogy a lehető legtisztább, jégbe zárt levegőt mutassa be még azelőttről, hogy a modern emberiség elkezdte a légkör akaratlan pusztítását, amelynek súlyos következményeivel most szembesülünk.

A Glasgow-i Tudományos Központban, a Polar Zero kiállításon egy henger alakú üvegszobor látható, amelybe levegőt zártak, pontosan 1765-ből – abból az időpontból, amelyet sok történész az ipari forradalom kezdetének jelöl meg. Egy másik henger olyan jégmagot mutat be, amely apró légbuborékokat tartalmaz, amelyek megmutatják a légköri szén-dioxid növekedésének ijesztő ütemét az említett időpont óta.

Dr. Robert Mulvaney gleccserkutató, aki a jég kitermeléséért felelt, azt mondja, hogy valóban lehetséges egy adott korszakból származó jeget kifúrni. „Az Antarktiszon évről évre esik a hó – de nem olvad. Így a hó felhalmozódik, és összenyomja az alatta lévő rétegeket. Ahogy fúrunk lefelé, egyre mélyebbre és mélyebbre hatolunk a múltba – kicsit olyan, mintha egy nagy fa évgyűrűit számolnánk.

A Polar Zero látogatói hallhatják az ősi légbuborékok pukkanását, ahogy a jégmag előbújik a szigetelt csőből, valamint megérinthetik és meg is kóstolhatják a jeges vizet.

(theguardian)

search icon