Az akkumulátoripar válhat a hazai gazdaság egyik kitörési pontjává

Az akkumulátoripar válhat a hazai gazdaság egyik kitörési pontjává
Az akkumulátoripar válhat a hazai gazdaság egyik kitörési pontjává

A kormány célja, hogy Magyarország vezető pozíciót vívjon ki az akkumulátorgyártásban, és a fenntartható új technológiák kutatásával. Ezzel a jövő egyik meghatározó iparágának európai központjává válhatunk . A tervek között egyebek mellett szerepel a hazai termálvízvagyonban található lítium kitermelési lehetőségeinek vizsgálata és a hazai K+F-kapacitás fejlesztése is, hogy a Magyarországon gyártott termékből egyre inkább Magyarországon fejlesztett termékek legyenek.

A hazai akkumulátoripar szereplőinek lehetőségeiről és kihívásairól szeptember 30-án rendezik meg a Hungarian Battery Dayt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében.

Európában jelenleg Magyarország rendelkezik a második legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitással Németország után. A hazai akkumulátor szektor kulcsfontosságú a 2050-re vállalt klímasemlegességi cél elérése szempontjából, és az európai uniós akkumulátorrendelet is újabb kihívásokat tartogat az iparágban érdekeltek számára.

A Magyar Akkumulátor Napon a szakpolitikai döntéshozók, vezető ipari partnerek és kiemelkedő tudományos intézmények a plenáris előadások és tematikus kerekasztal-beszélgetések mentén vitatják meg a cselekvési terv végrehajtásának lehetőségeit és kihívásait, így a szabályozást, az innovációt, a beszállítói pozíciókat, és a járműgyártási átálláshoz kapcsolódó kérdéseket. – foglalta össze a novekedes.hu

Az újonnan megalakult Magyar Akkumulátor Szövetség megkezdi együttműködését az Európai Akkumulátor Szövetséggel, amely a folyamatba bekapcsolódó hazai vállalkozások számára a gyorsan fejlődő európai akkumulátor iparági értékláncba történő bekapcsolódás lehetőségét ígéri.

A Hungarian Battery Day programjáról részletesen a www.hungarianbatteryday.hu oldalon olvashatunk.
(A konferencia nyelve angol.)

search icon