Az alternatív tenger gyümölcsei keményebb dió mint a műhús
Az alternatív tenger gyümölcsei keményebb dió mint a műhús

A növényi alapú húsok piaca egyre nagyobb, azzal párhuzamosan, hogy ma már a termékek jelentős része teljesen vállalható ízű és állagú alternatíváját nyújtja az állati eredetű termékeknek. Ugyanez azonban korántsem igaz a tengeri ételek esetében, ez pedig nem is véletlen: a szakértők szerint ezek növényi alapú reprodukálása sokkalta nehezebb feladat.

Dán tudósok most azon dolgoznak, hogy új eljárásokat fejlesszenek a tenger gyümölcseinek növényi helyettesítésére. Ehhez tengeri moszatokat és gombát használnak – számolt be róla a Guardian. A projektben együtt dolgoznak a két Michelin-csillaggal rendelkező Alchemist étteremmel. Az egyik legnehezebb feladatnak – az íz mellett – a megfelelő textúra megalkotása ígérkezik.

Jelenlegi kísérleteikben tengeri algákon termesztenek fonalas gombákat. Előbbi a tengeri ételek ízét idézi, utóbbi pedig az egymásba fonódó szálak tömegével a textúráért felel. Bár az eredmények biztatóak, még nagyon távol vannak az akár „vérzésre” is képes növényi húsoktól, mint amilyen az Impossible Burger terméke.

A tengeri húshelyettesítők lemaradásában Dr. Leonie Jahn, a projektet vezető mikrobiológus szerint nem csak a nehézség játszott szerepet. Mint mondja, a fogyasztók a tenger gyümölcseit egészségesebbnek és – tévesen – fenntarthatóbbnak tartották, így az alternatív termékekre kisebb volt a kereslet, mint a húsok esetében.

Rasmus Munk, az Alchemist vezető séfje és társtulajdonosa elmondta, a tengeri herkentyűk alternatíváinak megteremtése számukra elég fontos, mert „őszintén szólva jelenleg nem találtam semmit a piacon, amit az étlapra tennék. A végső cél az, hogy olyan terméket hozzunk létre, amely önmagában is annyira finom, hogy más ételek helyett kizárólag az íze alapján válasszák”.

Ha lemaradva is, de úgy tűnik, hogy az alternatív tengeri herkentyűket gyártó cégek kezdenek megjelenni a piacon. Ahogy a projektet finanszírozó Good Food Institute jelentéséből kiderül, 2021 „óriási növekedést” hozott az alternatív tenger gyümölcsei piacán, 18 új cég indult, és az eladások „elképesztő mértékben” emelkedtek. Ráadásul a jelentés szerint a piacon hatalmas a kiaknázható fogyasztói kereslet.

search icon