Az árvizek és az aszályok is bejósolhatóak lehetnek
Az árvizek és az aszályok is bejósolhatóak lehetnek

A Mekong folyó deltája Vietnam mezőgazdasági központja, most aszályok és áradások sújtják, amelyek az utóbbi években egyre súlyosabbá váltak. Ha a súlyos időjárási eseményeket pontosabban előre lehet jelezni, javulhat a régiók kockázatértékelése, ez pedig csökkenteni fogja az áradások és aszályok negatív hatásait a régióban.

A Hokkaidói Egyetem Tsuyoshi Watanabe által vezetett csoportja az eddigi legtisztább képet tárta fel arról, hogy az El Niño déli oszcilláció (ENSO) hogyan befolyásolta a Mekong-delta esőzéseit az elmúlt száz évben. Eredményeiket a Scientific Reports című folyóiratban tették közzé. A zátonykorallmintákból származó víz sótartalmára vonatkozó adatokat korrelálták a korábbi időjárási feljegyzésekkel, és feltárták, hogy az ENSO heves és gyenge esőzésű évszakokat okozott, ami áradások és aszályok mintázatát eredményezte.

Azt találtuk, hogy a heves esőzések és áradások az utóbbi években súlyosabbá váltak, amit a globális felmelegedés okozta ENSO-változások okoznak. A Mekong folyó deltájában továbbra is nagyobb lesz a súlyos árvizek kockázata

– mondta Tsuyoshi Watanabe, a tanulmány levelező szerzője.

Az El Niño és a La Niña jelentős hatással van az időjárási mintákra és a szélsőséges időjárási eseményekre ezekben a régiókban. Az ENSO által a Mekong-folyó deltájában (MRD) okozott időjárási minták megértése kulcsfontosságú a stabil élelmiszerellátás biztosítása szempontjából.

A Watanabe által vezetett csapat felfedezett egy zátonykorallt az MRD-től 90 km-re délre fekvő Con Dao szigeten. Az itteni korallok magmintájából meg tudták határozni a környező víz sótartalmának havi ingadozásait. A zátonykoralloknak a fákhoz hasonló növekedési évgyűrűi vannak, ezek az évgyűrűk minden évben rögzítik a környező víz sótartalmát.

A sótartalom-adatok és a történelmi éves csapadékmaximumok kombinálása lehetővé tette a csapat számára, hogy a csapadékadatokat 1924-ig visszamenőleg kiterjesszék. Ezen csapadékadatok elemzése kimutatta, hogy az MRD hidrológiai változásait a Csendes-óceán középső részén az El Niño és a La Niña befolyásolja.

(Forrás: www.global.hokudai.ac)

search icon