Az Egyesült Királyságban minden másodpercben két e-cigarettát dobnak ki
Az Egyesült Királyságban minden másodpercben két e-cigarettát dobnak ki

A dohányhulladék az egyik legnagyobb műanyagszennyező forrás a bolygón. Évente több billió cigarettacsikket dobnak el, mérgező vegyi anyagokkal és káros mesterséges műanyagokkal szennyezve a Föld talaját és tengereit. Ehhez azonban gyorsan társul egy másik hulladéktípus, az e-cigaretta.

A dohányzás kevésbé egészségtelen alternatívájaként forgalmazott párologtatás komoly veszélyt jelent a környezetre. Az e-cigaretták népszerűsége az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt. Általában a dohányzásról leszokni vágyók használják, bár sok fiatal más okból választja ezeket a termékeket. Így csak az Egyesült Királyságban az e-cigarettát használó felnőttek száma a 2012-es 1,7 százalékról 2019-re 7,1 százalékra nőtt a Public Health England szerint.

A Material Focus kutatása szerint az Egyesült Királyságban hetente körülbelül 1,3 millió egyszer használatos e-cigarettát dobnak ki, ez másodpercenként kettőnek felel meg

– írja cikkében Joshua Askew.

A probléma egyik legfontosabb része, hogy az egyszer használatos párologtatókat ritkán hasznosítják újra, mindössze 30 százalékuk kerül ismét feldolgozásra. Ezek az eszközök átlagosan 0,15 g lítiumot tartalmaznak, és hetente több mint 1,3 millió darabot dobnak ki. Ez évente 10 tonna lítiumnak felel meg, ami 1200 elektromos jármű akkumulátorában lévő lítiumnak felel meg.

Ahogy az akkumulátoraik és áramköreik lebomlanak, a párologtatók mérgező vegyi anyagokat juttatnak a környezetbe, míg a burkolatuk káros mikroműanyagokká őrlődik. Amikor újrahasznosításra kerülnek, az alkatrészek tűzveszélyt jelentenek, ami újabb gondot okoz még akkor is, ha megfelelően ártalmatlanítják őket.

A legtöbb ember nem gondolkodik azon, hogy mi történik az e-cigarettájával, amikor kidobja azt. A gyártók gyakran nem adnak egyértelmű útmutatást arról, hogyan kell ártalmatlanítani őket, vagy a párologtatókat eldobhatónak hirdetik, ahelyett, hogy az újrahasznosításra ösztönöznének. A fiatalok közel fele nem tudja, hogy mit tegyen a használt készülékkel, ha az egyszer már elhasználódott. Több mint a fele azt állítja, hogy a szemétbe dobja őket, derült ki a Truth Initiative, egy dohányzással és párologtatással foglalkozó tudatosságnövelő szervezet kutatásából.

A szakértő szerint a gyártóknak és a kiskereskedőknek együtt kell működniük annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a párologtatókat soha nem szabad kidobni, hanem inkább újrahasznosítani kell. Az újrahasznosítást könnyebbé kell tenni, a gyártók és a kiskereskedők pedig a megoldás részévé válhatnak azáltal, hogy gyűjtőpontokat helyeznek el az üzletekben.

(forrás: euronews.com/green)

search icon