Az ENSZ klímapolitikai vezetője sürgeti a G7 kötelezettségvállalását
Az ENSZ klímapolitikai vezetője sürgeti a G7 kötelezettségvállalását

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó vezetője, Patricia Espinosa arra figyelmeztetett, hogy a világ vezetői még mindig messze vannak attól, hogy a globális felmelegedés katasztrofális hatásainak korlátozásáról szóló megállapodást kössenek, kevesebb mint öt hónappal a kulcsfontosságú glasgow-i csúcstalálkozó előtt.

Patricia Espinosa szerint bár a G7-ek múlt hétvégi cornwalli találkozóján történt némi előrelépés, de nem tudnak haladást felmutatni a múltbeli kötelezettségvállalások betartása terén, miszerint évi 100 milliárd dollárt kell előteremteni a fejlődő országok zöld technológiákba történő beruházásainak támogatására.

Még mindig nagyon messze vagyunk attól, hogy teljesen biztosak legyünk abban, hogy a Cop26 teljes sikert arat.

fejezte ki aggodalmát Espinosa

Az október 31-én Glasgow-ban megnyíló ENSZ éghajlat-változási konferencia különleges jelentőségűnek számít a globális felmelegedés elleni küzdelemben, hiszen a Cop26 lesz az első alkalom arra, hogy felmérjék a párizsi klímacsúcson tett ígéretek hatását, és új intézkedéseket hajtsanak végre a globális katasztrófa elkerülése érdekében.

A G7-ek reményt keltettek arra, hogy a Cop26 előtt ez a folyamat lendületet kaphat, de Espinosa csalódottságának adott hangot, szerinte a finanszírozás kapcsán nem született világos döntés arról, hogyan és mikor teljesül a 100 milliárd dollár mozgósítására vonatkozó kötelezettségvállalás. Az ígéret betartása kulcsfontosságúnak tekinthető, ha a fejlődő országok összhangba kívánnak kerülni a kibocsátáscsökkentési tervekkel, és meg akarják tenni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségük csökkentéséhez szükséges költséges lépéseket. A G7-ek találkozóján kötelezettséget vállaltak arra, hogy még a Cop26 előtt elérik a célértéket, de továbbra sem sikerült részletezni, hogy a gazdagabb országok pontosan mennyi pénzt lennének hajlandóak adni.

Nem engedhetjük meg magunknak a siker hiányát. A Cop26-nak képesnek kell lennie arra, hogy némi reményt adjon a világnak.

emelte ki a találkozó jelentősségét az ENSZ éghajlat-politikai vezetője.

(Guardian)

(fotó: Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon