Az évmilliók során bekövetkezett klímaváltozásról mesélnek az algák
Az évmilliók során bekövetkezett klímaváltozásról mesélnek az algák

A Göttingeni Egyetem tudósai olyan algákat azonosítanak és vizsgálnak, amelyek regisztrálják a legmelegebb hónapok tengervíz-hőmérsékletét.

Ezek a szervezetek a környezeti feltételekhez, például a hőmérséklethez igazítják sejtfalukat. Egyes alkalmazkodások a lipidek változásával járnak, amelyek még jóval azután is megmaradhatnak, hogy az organizmusok többi része már lebomlott. A Göttingeni Egyetem kutatói a lipidek egy speciális csoportját vizsgálták, amelyek világszerte megtalálhatók a tengeri üledékekben, és amelyek évmilliókig is megmaradhatnak.

A kutatók felfedezték, hogy ezeket a lipideket a tengeri eustigmatofita algák egy eddig ismeretlen csoportja termeli, amely még a jelenleg ismert fajok kialakulása előtt fejlődött ki. Ez a felfedezés megváltoztatja az algák összetételéről és evolúciójáról alkotott elképzeléseinket, mivel korábban úgy vélték, hogy egy viszonylag kis, főként talaj- és édesvízi fajokból álló csoportról van szó.

A kutatók emellett kimutatták, hogy ezeknek a jellegzetes lipideknek az aránya, az úgynevezett hosszú láncú diol-index, felhasználható a múltbeli, nyári tengerfelszíni-hőmérsékletek rekonstruálására.

Forrás (enn.com)

search icon