Az óceánokba kerülő műanyag mennyisége 2040-re csaknem megháromszorozódhat
Az óceánokba kerülő műanyag mennyisége 2040-re csaknem megháromszorozódhat

A világ óceánjaiba kerülő műanyagok mennyisége 2005 óta „példátlan” mértékben megugrott, így 2040-re csaknem megháromszorozódhat a műanyagszennyezés aránya – olvasható egy frissen közzétett kutatás szerint a Reuters beszámolójában.  

A tengeri műanyagszennyezés 2040-re 2,6-szorosára emelkedhet, ha nem vezetnek be jogilag kötelező erejű globális politikákat – jósolják a szakemberek.

Szükségünk van egy erős, jogilag kötelező erejű ENSZ-globális szerződésre a műanyagszennyezésről, amely a forrásnál állítja meg a problémát 

– hangsúlyozta Marcus Eriksen, az 5 Gyres Group társalapítója. 

A mikroműanyagok különösen veszélyesek az óceánokra, nemcsak a vizet szennyezik, hanem a tengeri állatok belső szerveit is károsítják, amelyek összetévesztik a műanyagot az élelmiszerrel. A szakértők szerint a tanulmány kimutatta, hogy alábecsülték az óceánok tengeri műanyagszennyezésének szintjét. 

Az új kutatás eredményei szinte felfoghatatlanok 

– mondta Paul Harvey, az Environmental Science Solutions, a szennyezés csökkentésére összpontosító ausztrál tanácsadó cég tudósa és műanyagszakértője. 

Az ENSZ novemberben Uruguayban megkezdte a műanyagszennyezés elleni küzdelemről szóló megállapodási tárgyalásokat azzal a céllal, hogy a jövő év végéig jogilag kötelező erejű szerződést dolgozzon ki. 

Vasárnap külön nemzetközi szerződésről született megállapodás a világ nyílt tengereinek biológiai sokféleségének védelme érdekében. 

(Reuters)  

search icon