Van kerted? Tegyél a békák megmentéséért! – Podcast
Van kerted? Tegyél a békák megmentéséért! – Podcast

Kétéltűek mintegy 370 millió éve élnek a Földön. Könnyen lehet azonban, hogy ez a végtelenül hosszúnak tűnő történet az ember hathatós segítségével már a közeljövőben véget ér. Aktuális adásunkban Kántás Zoltán környezetvédelmi technikussal arra keressük a választ, hogyan menthetjük meg a hazai békákat és más kétéltűeket.

A kétéltűeket fenyegető hazai veszélyeknek több forrása és rétege van. A legfontosabb mind közül mégis az élőhelyek elvesztése. Ahogy vendégem mondja, az elmúlt 200 évben a folyamszabályozások következtében, illetve a mezőgazdaság terjeszkedése nyomán lecsapolt vizes élőhelyek eltűnésével a kétéltűek számára létfontosságú területek 80–90%-át elveszítettük. Ez kiegészül olyan kihívásokkal, mint az elavult és környezetszennyező kémiai szúnyogirtás, az élőhelyek épített struktúrákkal, utakkal történő felszabdalása, és egyre jelentősebb a klímaváltozás szerepe is.

Magyarországon 12 békafaj él, de ezek egyike, a kecskebéka valójában nem önálló faj, hanem a két tavibékafajunk hibridje. Mellettük megtalálható még 6 további kétéltűfaj, melyek mindegyike a szalamandrafélék családjába tartozik.

A helyzet tehát nem jó, de szerencsére van lehetőségünk változtatni. Ennek egyik módja az lehet, ha visszaadunk területeket a természetnek, hogy ezeket újra meghódíthassák a sokszínű életközösségek, köztük a kétéltűekkel és a békákkal. Ez már csak azért is rendkívül fontos, mert a békák igen hasznos állatok. Hogy mást ne említsünk, a békák előszeretettel dézsmálják a szúnyoglárvákat.

Fotó: Kántás Zoltán

Ahogy vendégem megjegyzi, sem az ember, sem egyetlen más emlős nem élt úgy a Földön, hogy a békák ne léteztek volna már. Eltűnésük akár dominóhatást is elindíthat, további élőlények, fajok kihalását eredményezve. Éppen ezért mindent meg kell tennünk a megmentésükért. Az adásban számos jó példát említünk, melyek közelebb vihetnek ehhez a célhoz.

Kántás Zoltán lapunkban megjelent cikkeit itt találod!

Zoltán egyik hobbija és szenvedélye a kétéltűek megismerése és megvédése. Ennek egyik központi színtere pedig a saját kerti tava, illetve a kertje, melyet úgy alakított ki, hogy biztonságos és vonzó legyen brekegő barátainknak. Mielőtt lemondóan legyintenénk, fontos leszögezni: semmilyen különleges vagy költséges eszköz nem szükséges egy kétéltűbarát kert kialakításához! Az viszont fontos, hogy próbáljunk más szemmel tekinteni a házunkat körülvevő területre. Például úgy, hogy a tuják vagy még rosszabb esetben a műfű helyett a szóban forgó környezetbe illő növények uralják.

Fotó: Kántás Zoltán

Persze, ahogy ezt vendégem is hangsúlyozza, a kertnek azokat a részeit, ahol gyakran tartózkodunk, amit rendszeresen használunk, tegyük rendbe. Itt nyugodtan nyírjuk le a füvet, alakítsuk ízlésünknek megfelelően! A többi rész viszont lehet a „vadoné”, ezeket hagyhatjuk kevésbé rendezetten, sőt, itt kialakíthatunk olyan struktúrákat is (komposztdombot, farakást), melyek a körülöttünk élő állatok számára menedékül szolgálhatnak. Ez a fajta rendezetlenség nem egyenlő az elhanyagoltsággal! Sokkal inkább olyan harmónia jellemzi, amellyel akkor találkozunk, amikor bolygatástól mentes természeti környezetben járunk.

Békapeték
Fotó: canva.com

A békák szempontjából a másik kulcsfontosságú elem a vizes élőhely. Ez a kertben leginkább egy kerti tó formájában tud megvalósulni. Bár ma ennek nagy divatja van, és rengeteg helyen találkozni tavacskákkal, ezek többsége sajnos inkább ökológiai csapdaként funkcionál a kétéltűek számára. Ennek fő oka, hogy a díszhalak előszeretettel fogyasztják el a békák petéit. Ha tehát békabarát tókát szeretnénk, fontos, hogy ne kerüljenek bele idegenhonos díszhalak. Alternatív megoldás lehet, ha a tóban kialakítunk egy sekélyebb, a mélyebb víztől elválasztott részt, amely a békák számára biztonságos lehet.

Az adásban ezek mellett szót ejtünk arról, hogy

  • hogyan és mikor szabad takarítani a kerti tavat, hogy ezzel ne ártsunk a békáknak,
  • milyen további veszélyek fenyegetik a békákat,
  • milyen szerepet töltenek be a kétéltűek a természetben,
  • mely tévhiteket cáfolhatunk meg a békákkal kapcsolatban,
  • mi a teendő, ha békát találunk a vízóraaknában,
  • miként tudjuk segíteni a telelésben a kertünkben élő kétéltűeket.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Borítóképünkön egy levelibéka látható. Fotó: Kántás Zoltán

search icon