Belgium több éghajlatvédelmi intézkedést ígér a pusztító áradás évfordulóján
Belgium több éghajlatvédelmi intézkedést ígér a pusztító áradás évfordulóján

Belgium miniszterelnöke csütörtökön, az országban 39 halálos áldozatot követelő pusztító áradások első évfordulójának megemlékezésén ígéretet tett arra, hogy többet tesz az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Tavaly júliusban rekordmennyiségű esőzés okozott súlyos árvizeket Belgiumban, Németországban és Hollandiában, amelyek több mint 200 ember halálát okozták, házakat romboltak le, és sok lakost arra kényszerítettek, hogy felfújható csónakokkal meneküljön. A katasztrófa több milliárd eurós kárt okozott.

„Egy évvel ezelőtt, az országunk által valaha tapasztalt legsúlyosabb természeti katasztrófa közepette Belgiumban hősök születésének voltunk tanúi” – mondta Alexander De Croo miniszterelnök az áldozatokra emlékező ünnepségen az árvíz által súlyosan sújtott keleti Lüttich városában.

De Croo, aki tisztelettel adózott az érintett városok lakosainak és a mentőszolgálatoknak, azt mondta, hogy a katasztrófának ambiciózusabb fellépésre kell ösztönöznie az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, amelyet a tudósok a világszerte egyre pusztítóbb időjárásért okolnak.

A klímakutatók tavaly megállapították, hogy az árvizek legalább 20%-kal valószínűbbé váltak az éghajlatváltozás miatt – ami azt a régóta ismert elméletet tükrözi, hogy a légkör minden egyes fokos felmelegedéssel 7%-kal több nedvességet képes megtartani, ami növeli a heves esőzések esélyét.

Frans Timmermans, az EU éghajlat-politikai vezetője csütörtökön azt mondta, hogy javasolni fogja, hogy az EU évente emléknapot vezessen be az éghajlatváltozás miatt elhunyt emberek emlékére.

Forrás (euractiv.com)

search icon