Búcsút inthetünk a fekete gólyáknak Magyarországon?
Búcsút inthetünk a fekete gólyáknak Magyarországon?

Magyarországon 350-400 fekete gólya fészkel Orbán Zoltán, a a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint. Az elmúlt időszak aszályos időjárása azonban igencsak megterhelte az állományt. Ha a közeljövőben is folytatódik az elmúlt évekre jellemző aszályos időjárás, akkor a szakember szerint a faj akár 5-10 év alatt eltűnhet régiónkból.

Már a tél végi és tavaszi aszály is komoly megpróbáltatást jelentett a fajnak. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak augusztusi jelentése például azt mutatta: náluk a Tisza mentén fészkelő 16 párból csupán kettőnek lett fiókája és ezeknél is csak egy-egy tudott kirepülni. Sajnos az ország más tájain is hasonló megfigyelésekről számoltak be a szakemberek.

Az aszály elsősorban a fekete gólyák táplálkozási szokásai miatt jelent komoly gondot. A madár elsősorban az ártereken és ártéri erdőkben keresi a táplálékát, békákat és halat fogyaszt. Vagyis csak fogyasztana, ehhez ugyanis „kedvező téli és kora tavaszi idő szükséges a vízállás miatt, mert a békák a tél után keresik fel az erdei vizes élőhelyeket. Fontos számára a tavaszi árvíz is, mert akkor halakkal teli vízállások maradnak az erdőkben.” – írja az infostart.hu.

Orbán Zoltán szerint sok helyütt már tavaly télen elkezdődő aszály miatt a fekete gólyák egy része nem is kezdett költésbe, mert látták, hogy esélytelen lenne felnevelni a fiókákat.

A fehér gólyák esetében egyelőre nincsen ilyen jellegű probléma, ugyanis táplálkozási szokásaik jóval több mozgásteret hagynak nekik, lényegében bármit megesznek, amit el tudnak kapni és le tudnak nyelni.

A szakember azt is elmondta, hogy „csak akkor van esély a fajok közép-hosszú távú megmaradására, ha megváltoztatjuk a fenntarthatatlan életmódunkat. Mesterségesen még a néhány száz páros feketególya-állományt sem lehet megtartani.” (infostart.hu)

search icon