Daróczi Csaba kapta a magyar természetfotó nagydíjat
Daróczi Csaba kapta a magyar természetfotó nagydíjat

Idén ismét Daróczi Csaba kapta a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot, melyet harmadik alkalommal vehetett át a fotóművész.

A Varázslatos Magyarország pályázat szervezői a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében adták át a 2023-as év fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitották az idei fotókiállítást is. A verseny különlegessége, hogy nem évente egyszer rendezik meg, hanem minden évben kilenc hónapon át, több kategóriában zajlik, ezért a fotósoknak szinte egész évben kint kell lenniük a természetben és alkotniuk kell azért, hogy havonta színes portfóliót mutathassanak be a szakmai zsűrinek.

A havi pályázatok mellett a fotósok évad végén elnyerhetik az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított elismerést, A magyar természetfotó nagydíját és az ezzel járó Arany Daru szobrot is. Idén a kilenc pályázati kategória győztesei mellett a legtöbb pontszámot elért fotósokat is elismerték a különdíjasok mellett. Az évadban a második helyen Hargitai László, a harmadik helyen Litauszki Tibor végzett.

A szakmai zsűri további tagja volt Britta Jaschinski fotóriporter, Máté Bence, Potyó Imre és Suhayda László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes.

A zsűrihez tavaly csatlakozó fotós, Britta Jaschinski előadást tartott a vadvilág védelméről. Munkája során gyakran veszélyes helyzetekben, alkalmanként rejtve, titokban dokumentálja a vadon élő állatok és a természet ellen elkövetett bűncselekményeket, ezekről a tapasztalatokról is mesélt a közönségnek. Emellett bejelentette Az ember hatása a természetre elnevezésű új pályázati kategóriát, ahová olyan képeket várnak ettől az évtől, amelyek egyaránt bemutatják az ember élővilágra gyakorolt közvetlen segítő vagy romboló hatását. A világhírű fotóriporter idén is a zsűri tagjaként pontozza majd a beérkező alkotásokat.

A 69 alkotó 175 képét bemutató kiállításban kiemelt helyet kapott A magyar természetfotó nagydíja első három helyezettjének portfóliója, de a különböző pályázati kategóriák győzteseinek képeivel is találkozhat a közönség április 5. és május 31. között a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az év során a kiállítás az ország számos pontján lesz még látható. Június 6. és augusztus 11. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, augusztus 17. és szeptember 15. között a debreceni Kölcsey Központban, szeptember 16. és november 17. között a Magyar Természettudományi Múzeumban, november 18. és december 18. között a mosonmagyaróvári Flesch Központban, december 19. és 2025. február 28. között pedig a budapesti Infoparkban.

A CEWE Nagydíjasok kiállítása továbbá látható lesz április 9. és május 16. között a Gödöllői Királyi Kastélyban, május 17. és június 5. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, szeptember 15. és október 15. között a váci K16 Galériában, valamint október 17. és november 3. között a fővárosi Shopmark bevásárlóközpontban. A győztes fotók a Varázslatos Magyarország honlapján tekinthetők meg.

Természeti kincseink ismerete és védelme, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a szakma számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Varázslatos Magyarország)

Fotó: Canva

search icon