Dobná az olajat az olajcég
Dobná az olajat az olajcég

A héten mutatta be új, 2030-as stratégiáját a részben állami tulajdonban lévő osztrák OMV olaj- és gázipari konszern. Eszerint a vállalat hosszú távon, 2050-ig teljesen kiszállna az energiatermelésre szánt fosszilis energiahordozók kitermeléséből, és fő tevékenységét vegyipari területekre összpontosítaná.

A stratégia szerint már 2030-ra mint 30%-al csökkentenék a nyersolaj és 15%-al a földgáztermelést, ilyen irányú beruházásaikat pedig jelentősen csökkentenék 2026-tól.

A tervek szerint az energiafelhasználásra szánt kőolaj és földgáz kitermelése 2050-re teljesen megszűnik.

Ez persze nem jelentené azt, hogy az osztrák olajcég teljesen felhagyna az üzemanyagok forgalmazásával. Sőt, a fenntartható üzemanyagok illetve a mobilitási megoldások terén Európa egyik vezető szolgáltatójává válna.

Ebben többek között nagy szerepet kapna az is, hogy több mint 400 millió eurós beruházással 2030-ig több mint kétezer elektromos töltőállomást létesítenek benzinkutakon az autópályákon és tranzitútvonalakon, valamint 17 ezer hálózati töltőállomást szerelnek fel vállalati telephelyeken.

Az MTI-n megjelent közleményből az is kiderül, hogy a fenntartható üzemanyagok és fenntartható vegyi alapanyagok termelését 2030-ra évi 1,5 millió tonnára tervezik növelni, amelynek közel felét – 700 ezer tonnát – fenntartható repülőgép-üzemanyagok teszik majd ki.

Nem az OMV az egyetlen olajipari vállalat, mely üzleti modelljének átalakításában gondolkozik. Tavaly írtunk arról, hogy a részben magyar tulajdonú MOL is a fenntarthatóság felé mozdulna el. A cég tervei szerint 2050-re karbonsemlegessé válnának. Ennek pontos lépéseit még nem dolgozták ki, de az osztrákokhoz hasonlóan részben a vegyipar, továbbá a hulladékkezelés és újrahasznosítás irányába mozdulnának el.

search icon